Emerce
Infographic: De niet zo magnifieke zeven
De handelstarieven die Donald Trump woensdag aankondigde zijn de belangrijkste reden dat de aandelenmarkten de laatste weken in mineur waren. Vooral de Magnificent Seven – een groep van de meest waardevolle en meest invloedrijke technologiebedrijven – moesten flink inleveren.
Alle zeven techreuzen sloten voor de aankondiging deze week minstens 14,5 procent onder hun meest recente hoogtepunt van drie maanden, waarbij Microsoft het minst werd getroffen en Tesla het meest. De aandelenkoers van Tesla is sinds 17 december bijna gehalveerd, omdat gebruikers het oneens zijn met de rol die eigenaar Elon Musk vervult in de regering Trump. Als aandeelhouder zag Musk 100 miljard dollar verliezen.
Bolt lanceert Flight Tracking voor geplande ritten op luchthaven Schiphol
Bolt introduceert Flight Tracking voor vooruit geplande ritten: een nieuwe functie waarmee reizigers via luchthaven Schiphol hun vluchtgegevens automatisch kunnen synchroniseren bij het boeken van een rit. Als een vlucht vertraging oploopt of wordt geannuleerd, past Bolt automatisch de ophaaltijd aan of annuleert de rit – zonder extra kosten.
Voortaan kunnen passagiers die een rit vanaf Schiphol plannen eenvoudig hun vluchtgegevens toevoegen in de Bolt-app. Na het invoeren van de ophaallocatie (Schiphol) en de bestemming, tikken gebruikers op ‘Vluchtgegevens toevoegen’ en selecteren ze de landingsdatum, luchtvaartmaatschappij, het vluchtnummer of de vertrekstad. Ze kunnen ook aangeven hoeveel minuten na landing ze willen worden opgehaald. Zo wordt de rit optimaal getimed – zelfs bij wijzigingen in het vluchtschema. (Uitlegvideo hier)
Met Flight Tracking voor geplande ritten koppelen we automatisch de vluchtinformatie aan de geplande rit. Als een vlucht vertraagd is of eerder aankomt, verschuift de ophaaltijd automatisch mee. En als de vlucht onverwachts wordt geannuleerd, wordt ook de rit kosteloos geannuleerd. Zo hoeven reizigers zich daar geen zorgen meer over te maken.
Klarna, Stubhub en anderen stellen beursgang uit, Nintendo wacht met Switch 2
Meerdere grote bedrijven hebben hun geplande beursgangen of productlanceringen in de Verenigde Staten uitgesteld vanwege de toenemende onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid. Het gaat onder meer om het Zweedse uitstel-betaalplatform Klarna, kaartjesverkoper Stubhub, fintechbedrijf Chime en het Japanse Nintendo.
Klarna, dat consumenten aankopen in termijnen laat betalen, had vorige maand nog een officiële aanvraag ingediend voor een beursnotering in de VS. Het bedrijf hoopte daarmee bijna een miljard euro op te halen, wat zou neerkomen op een waardering van circa 15 miljard euro. De beursgang is nu voorlopig opgeschort.
Ook Stubhub en Chime, dat gratis mobiele bankdiensten aanbiedt via Stride Bank en The Bancorp Bank, stellen hun beursplannen uit. Cryptobedrijf Circle sluit zich aan bij deze trend, mede vanwege het negatieve sentiment op de aandelenmarkten.
Nintendo kondigde op zijn beurt aan dat de Amerikaanse introductie van de nieuwe Switch 2-console wordt uitgesteld. De spelcomputer zou oorspronkelijk op 5 juni op de Amerikaanse markt verschijnen, maar de Japanse fabrikant wil eerst de gevolgen van de Amerikaanse importheffingen afwachten. In andere regio’s gaat de lancering wel gewoon door.
De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China veroorzaken wijdverspreide onrust op de financiële markten. De Amerikaanse bank JP Morgan waarschuwt inmiddels voor een mogelijke recessie. Volgens de bank dreigt het bruto binnenlands product te krimpen “onder het gewicht van de tarieven”.
Ook de cryptomarkt ondervindt hinder van de handelsoorlog. De waarde van Bitcoin bleef weliswaar boven de grens van 80.000 dollar, maar bedrijven als Strategy, dat circa een half miljoen Bitcoin bezit, zagen hun aandelenkoers fors dalen.
⸻
Trump verlengt deadline voor TikTok voor de tweede keer
President Donald Trump geeft TikTok 75 extra dagen om een koper te vinden voor zijn Amerikaanse activiteiten. Trump zegt dat de TikTok-deal ‘meer werk nodig heeft om ervoor te zorgen dat alle nodige goedkeuringen worden ondertekend’.
De verlenging betekent dat TikTok tot half juni in de VS gewoon kan blijven doordraaien.
De oorspronkelijke deadline van ByteDance om TikTok te verkopen was op 19 januari, maar Trump ondertekende een decreet waardoor het bedrijf niet op zwart ging. Zaterdag zou de laatste deadline verlopen.
De handelsoorlog maakt de situatie extra gecompliceerd. China heeft een reeks extra tarieven en beperkingen aangekondigd op Amerikaanse goederen als reactie op de ingrijpende importtarieven die door de Verenigde Staten zijn aangekondigd, en heeft het laatste woord over de verkoop van TikTok.
Er zijn verschillende partijen die TikTok willen overnemen. Afgelopen week meldde ook Amazon zich als potentiële koper van TikTok.
Volgens de Financial Times zou ook Andreessen Horowitz willen investeren in TikTok, samen met Oracle, dat ook de database van het Amerikaanse TikTok beheert.
Een andere partij die kans maakt is equity firma Blackstone, die een bod overweegt met Susquehanna International Group en General Atlantic.
Publieke omroep gaat op de schop: minder bestuurders, eenvoudiger bestel
Minister Eppo Bruins (OCW) wil de publieke omroep eenvoudiger inrichten. Zo wil hij dat de huidige omroepen opgaan in vier of vijf omroephuizen naast de NOS. Deze omroephuizen komen blijvend in het bestel. De huidige systematiek van erkenning, toetreding en uittreding van omroepen vervalt. Het hebben van een vereniging en een bepaald aantal leden is niet meer verplicht. Bruins wil minder bestuurders, vaste bestuurstermijnen en meer vaste aanstellingen voor medewerkers.
In de gewijzigde Mediawet wordt vastgelegd dat omroepen gezamenlijk de perspectieven, geluiden en behoeften van de samenleving in het aanbod een plek moeten geven. Omroepen worden op onafhankelijke wijze beoordeeld of zij nieuwe geluiden vertalen in aanbod.
De 11 huidige omroepverenigingen worden ondergebracht in vier of vijf omroephuizen, naast de NOS. Elk omroephuis krijgt een bestuur en een Raad van Toezicht met maximale zittingstermijnen. Omroephuizen nemen de rol van de huidige omroepverenigingen over. Makers zijn in dienst van het omroephuis dat verantwoordelijk is voor de invulling van het programma-aanbod.
Het budget wordt op een heldere manier verdeeld over minder omroephuizen dan dat er nu omroepen zijn. Hierdoor kunnen meer medewerkers een vast contract krijgen. Omroephuizen en hun makers krijgen meer grip op welke programma’s ze kunnen maken. Dat zorgt voor meer baanzekerheid en daarmee voor sociale veiligheid.
De NTR zal niet in één omroephuis opgaan. In een zorgvuldig vervolgproces zal goed gekeken worden hoe het waardevolle type aanbod dat door de medewerkers van de NTR gemaakt wordt een plek krijgt in het bestel.
De NPO verdeelt budgetten niet altijd meer op basis van individuele programmavoorstellen. De NPO behoudt een coördinerende rol maar kan deze lichter invullen doordat er minder spelers zijn.
Omroephuizen bepalen net zoals de omroepen nu zelf de inhoud van de programma’s. Zogenoemde buitenproducenten (commerciële bedrijven die niet tot het bestel horen) moeten hun ideeën rechtstreeks bij hen pitchen, dit kan niet langer via de NPO.
Het Commissariaat wordt de enige externe toezichthouder binnen de sector. De enkele toezichttaken die bij de NPO liggen gaan naar het Commissariaat.
Een aantal thema’s moet nog nader worden uitgewerkt, bijvoorbeeld de rolverdeling tussen omroepen en de NPO en de clustering van de huidige ledenomroepen in de omroephuizen. Daarover gaat de minister met de NPO, omroepen, het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur in gesprek. Ook consulteert hij commerciële partijen over de onderwerpen van de hervorming die hen raken.
De minister gaat op 14 april met de Tweede Kamer in gesprek over de voorstellen. In het voorjaar van 2026 gaat een wetsvoorstel om de Mediawet aan te passen in internetconsultatie. De hervorming treedt naar verwachting in 2029 in werking.
Home shopping kanaal QVC ontslaat werknemers en richt zich op sociale media
Geconfronteerd met dalende inkomsten, toenemende verliezen en minder tv-kijkers, schrapt home shopping kanaal QVC 900 banen en verschuift het Amerikaanse bedrijf de aandacht naar sociale media.
QVC Group, eigenaar van QVC, HSN en huis- en lifestylemerken zoals Ballard Designs, Frontgate en Garnet Hill, gelooft in de toekomst van live videogestuurd winkelen.
In het meest recente kwartaal rapporteerde het bedrijf een omzetdaling van 6 procent naar 2,94 miljard dollar, vergeleken met 3,14 miljard een jaar eerder. De verliezen stegen tot 1,27 miljard.
QVC heeft sinds augustus 2021 geen verkoopwinst meer geboekt en het publiek voor zijn kernkanalen blijft krimpen.
EU overweegt megaboete voor X wegens gebrekkige aanpak desinformatie
De Europese Unie overweegt een boete van meer dan 1 miljard dollar op te leggen aan X. De maatregel zou volgen op een onderzoek waaruit blijkt dat het platform onvoldoende inspanningen levert om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan.
Volgens The New York Times zou de boete deze zomer al kunnen worden opgelegd. De Europese Commissie zou hiermee een krachtig signaal willen afgeven aan andere techbedrijven en hen willen aanzetten om de regels van de Digital Services Act (DSA) strikter na te leven.
X, dat na een overname door Elon Musk recent werd doorverkocht aan zijn AI-bedrijf xAI, wordt al geruime tijd bekritiseerd om zijn lakse moderatiebeleid.
In 2024 concludeerde de Commissie al dat het platform in strijd handelde met de Europese regelgeving.
Daarnaast loopt er nog een breder onderzoek naar het platform in verband met de verspreiding van illegale inhoud, zoals racistische uitlatingen en oproepen tot geweld.
In een reactie noemt X de mogelijke sancties een ‘aanval op de vrije meningsuiting’.
Pony.ai opent eerste EU-lab robotaxi’s
Het Chinese techbedrijf Pony.ai heeft een testlicentie gekregen om in Luxemburg met robotaxi’s de weg op te gaan.
De deze week verstrekte licentie is vrij uniek in Europa. Hier worden amper testen gedaan in commerciële setting met zelfrijdende auto’s.
Pony is bezig zijn vleugels uit te slaan buiten de thuismarkt. Het ging in de VS naar de beurs en sloot vorig jaar zijn eerste buitenlandse samenwerking in Zuid-Korea.
Met de activiteiten in het kleine groothertogdom wil het kennis en data opdoen over Europese weg- en weersomstandigheden.
Vorig jaar opende de Chinezen een kantoor in Luxemburg en bouwen dat nu operationeel uit. Ter plekke werken ze samen met het vervoersbedrijf Emile Weber, dat onder de naam Webtaxi ook aan passagiersvervoer doet.
Het doel is om tot Level 4 autonomiteit van de robotaxi’s te komen. Niveau vijf is het hoogst haalbare.
Op zijn thuismarkt rijdt Pony met commercieel beschikbare robotaxi’s in Peking en Guangzhou. De testlicentie daar kreeg het in 2022. Daarnaast doet het proeven met zelfrijdende vrachtwagens. Eind vorig jaar werd de bouwopdracht gegeven voor duizend taxi’s.
De omzet in 2024 bedroeg 75 miljoen dollar (+4,3%) bij een netto verlies van 275 miljoen dollar.
Horeca verliest controle over online reputatie: ‘Reviews zijn een machtsmiddel geworden’
Horecaondernemers hebben nauwelijks nog grip op hun online reputatie. Dat stelt ondernemer Kevin Bruggink, die zich ‘groen en geel’ ergert aan de manier waarop zijn gasten reviewplatforms inzetten.
“De horeca kan zeker beter,” erkent Bruggink. “Sinds ik in Amsterdam woon, merk ik soms dat personeel niet bepaald uitstraalt dat ze zin hebben om je te helpen. Maar wat me écht stoort, is hoe gasten platforms als Google en Trustpilot gebruiken als drukmiddel. Als er geen ijsblokje in de cola zit, wordt er ineens een gratis diner geëist. Of ze zeggen bij vertrek dat alles prima was, en schrijven thuis alsnog een vernietigende recensie.”
Volgens Bruggink blijven ondernemers met lege handen achter. Ze kunnen slechts één keer reageren, terwijl de gast zelf vaak onbereikbaar is. “In acht van de tien gevallen hoor je nooit meer iets terug, maar blijft die ene ster wel voor altijd staan. Het is een publieke afrekening geworden, waar je als ondernemer niets tegenover kunt zetten.”
Hij wijst erop dat het huidige reviewsysteem fundamenteel uit balans is. Gegevens van gasten kloppen vaak niet, of het zijn mensen die alleen op het terras hebben gezeten — waar het restaurant geen gegevens van heeft. “Je hebt dan geen enkele mogelijkheid om het gesprek aan te gaan of de ervaring recht te zetten.”
Daarom besloot Bruggink het systeem om te draaien. Zijn oplossing: Starfeed, een nieuw reviewplatform dat werkt via WhatsApp en slimme NFC-tags.
Deze tags worden actief door het personeel aangeboden — direct na het afrekenen, bij het vertrek of na een service-interactie. Geen passieve stickers of QR-codes, maar een persoonlijke, vriendelijke uitnodiging om feedback te geven.
“Wie een mindere ervaring heeft, zegt dat niet meteen,” legt Bruggink uit. “Maar zodra ze thuis zijn en een platform ze om een review vraagt, komt de kritiek alsnog — en dan publiek. Met Starfeed willen we dat moment vóór zijn.”
De gast ontvangt via WhatsApp een verzoek om feedback. Is die positief? Dan stuurt Starfeed de gast automatisch door naar Google of Trustpilot. Is de reactie kritisch? Dan komt die eerst privé bij de ondernemer terecht.
“Via WhatsApp heb je in elk geval al het telefoonnummer van de gast. Zo kun je direct contact opnemen om een oplossing te zoeken. En dat is het verschil: je verandert een ontevreden gast in een ambassadeur.”
Bruggink benadrukt dat Starfeed geen manier is om negatieve reviews te verdoezelen: “Ondernemers verdienen de kans om eerst in gesprek te gaan en problemen op te lossen. Die kans krijgen ze nu bijna niet.”
Momenteel draait Starfeed pilots bij verschillende horecabedrijven, met veelbelovende resultaten. De testfase loopt deze maand af. Vanaf vandaag kunnen nieuwe horecazaken zich aanmelden via www.starfeed.nl.
3FM zoekt nieuw muziektalent, op TikTok
Muziekzender NPO 3FM houdt een zoektocht naar nieuwe talenten en richt zich op de plek waar veel nieuwe muziek wordt ontdekt: TikTok.
Met dit initiatief biedt 3FM een podium aan opkomende artiesten die online reuring rond zichzelf creëren.
Ambitieuze artiesten kunnen zich aanmelden via 3FM.nl en een TikTok-video plaatsen waarin ze zichzelf en hun track pluggen met de hashtag #3FMTrendingTalent.
De zoektocht, die de muziekzender elk jaar rond deze tijd organiseert, duurt tot vrijdag 25 april. Dit is de vierde editie.
Uit alle aanmeldingen wordt een top 10 geselecteerd. Deze acts krijgen de kans om zichzelf te presenteren via de kanalen van 3FM: op de radio, online en via social media.
Foto: Darran Shen, Unsplash
TikTok stopt met Instagram kloon
TikTok stopt met zijn foto-app TikTok Notes op 8 mei aanstaande. Dat schrijft het Chinese bedrijf in een bericht aan zijn gebruikers. De app is nog geen jaar in de lucht geweest.
De sociale media-app werd in april 2024 geïntroduceerd, in eerste instantie in Canada, Australië en Vietnam en was een aanval op Instagram, de immens populaire foto-app van Meta Platforms.
De focus van TikTok zelf ligt op video’s, blijkbaar wilde Bytedance dit scheiden met TikTok Notes, hoewel de twee apps nog steeds met elkaar verweven waren.
Gebruikers kunnen hun gegevens downloaden en hun ‘sociale media-reis’ voortzetten op Lemon8, een andere app van het Chinese internet- en technologieconcern Bytedance.
Glasvezeluitrol blijft groeien, maar niet overal even snel
Het aantal abonnees dat via glasvezel internet steeg daarmee in het vierde kwartaal met 5,28 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. De uitrol blijft in sommige delen van het land wel achter, zo blijkt uit de glasvezelkaart. Vaak gaat het om plattelandsgebieden, maar ook in sommige delen van de Randstad zijn er straten waar nog geen glasvezelkabels liggen, waaronder in de hoofdstad. Vergeleken met andere provincies, liggen Groningen, Friesland en Zeeland iets achter op de rest van het land qua uitrol. In vijf Nederlandse plaatsen is de dekking minder dan tien procent: Gulpen-Wittem en Voerendaal in Limburg; Oostzaan en Enkhuizen in Noord-Holland en het Zeeuwse eiland Noord-Beveland.
Uit de Telecommonitor blijkt verder dat eerder ingezette trends verder doorzetten. De ooit zo populaire combinatie van telefoon, internet en televisie bij dezelfde aanbieder is steeds minder in trek. In de periode 2013 – 2024 is dat aantal gedaald van 3,72 miljoen naar 800.000 abonnementen. Daarentegen wordt de combinatie van mobiel plus een andere dienst steeds populairder. Voor de vaste telefoon geldt dat minder dan de helft van de huishoudens nog een aansluiting heeft. We belden het afgelopen kwartaal precies 1 miljard minuten over de vaste lijn.
Steeds meer huishoudens hebben een internetverbinding met een snelheid van meer dan 100 Mbps (86,8% in 2024 ten opzichte van 81,7% in 2023). We gebruikten in het vierde kwartaal iets minder mobiele data dan in het derde kwartaal, maar over het hele jaar gezien gebruikten we in 2024 meer data dan in 2023; respectievelijk 2333 miljoen GB en 2038 miljoen GB. Ter vergelijking: in 2013 lag het gebruik van mobiele data op 34 miljoen GB.
Op dit moment zijn er 53.220.000 mobiele nummers in gebruik, ongeveer 89% van de totale beschikbare nummerruimte. Voor Machine-to-Machine-nummers (097) zijn er 54.700.000 nummers in gebruik, dat is bijna 55% van de totale voorraad. Deze nummers worden gebruikt door ‘slimme apparaten’. De daling van informatie- en abonnee-informatienummers zet verder door.
Emerce Recruitment: De AI recruiter wordt onmisbaar
De vergrijzing, de pensioengolf en jongeren die meer voor hun bejaarde ouders willen zorgen, Marnix de Groot (netbeheerder Alliander) en Sjoerd Burger (Rijkswaterstaat) hadden gisteren voor Emerce Recruitment in Pakhuis de Zwijger hun fluorescerende werkkleding aangetrokken om de uitdagingen voor de energie en infrasector te schetsen.
Aannemers, installateurs en netbeheerders zijn bezig met de grootste verbouwing van het energiesysteem ooit. Om al dat werk te verzetten zijn de komende jaren 60.000 mensen nodig, zo was de inschatting in 2023. Nu zijn is dat aantal al opgelopen tot 150.000.
Door het arbeidstekort lopen projecten vertraging op, neemt de druk op collega’s toe en kan sector kan minder snel werken aan het energienet van de toekomst.
Er zijn veel verborgen talenten die kunnen bijdragen aan de energietransitie. Zeven bedrijven, waaronder Alliander, hebben al eens het Arbeidsmatchplatform opgericht. Een maatschappelijke start-up die met hulp van kunstmatige intelligentie (AI) op zoek gaat naar onbenut potentieel op de arbeidsmarkt.
Technisch geschoold personeel is schaars. Zonder ingrijpen loopt de verduurzaming van Nederland vast. Tegelijk beschikken veel mensen zonder het zelf te weten over vaardigheden die nodig zijn voor een baan in de energietransitie.
Door vooral te kijken naar de vaardigheden van een persoon in plaats van opleidingen die hij of zij heeft gevolgd, kunnen vacatures in de energietransitie beter worden gematcht. Pas daarna wordt gekeken wat de toekomstige werknemer nog mist en welke opleidingen of vaardigheden nodig zijn om daadwerkelijk van start te gaan.
Alliander en Rijkswaterstaat willen zich ook richten op werklustige 60 plussers en statushouders om de instroom van technici te kunnen vergroten.
Ook Alice Zeijlemaker van de Schiphol Group zag zich geconfronteerd met uitdagingen: Een goed werkende careersite, geautomatiseerde mediacampagnes en aantrekkelijk geschreven vacatureteksten, je kunt moeilijk zonder. Maar in de War for Talent is meer nodig om de bekendheid en aantrekkelijkheid van je werkgeversmerk te vergroten.
Naast online contactmomenten juist koos Schiphol bewust voor offline activaties. Om geinteresseerden letterlijk te laten ervaren hoe het is om bij Schiphol Group te werken.
Twee weken lang een stond Schiphol met een ‘reisbureau’ in Schiphol Plaza, het Career Travel Agency. Geïnteresseerden konden zich inschrijven voor exclusieve tours, specifiek voor de diverse doelgroepen waar Schiphol naar op zoek is.
‘We hadden na corona ook een imagoprobleem omdat het tekort aan beveiliging leidde tot lange wachttijden voor de douan,’ aldus Zeijlemaker.
Net als vorig jaar was Gen AI het belangrijkste thema van Emerce Recruitment. Het congres werd niet voor niets geopend met een presentatie van Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie en auteur van populairwetenschappelijke boeken als ‘Het slimme onbewuste’, ‘Op naar geluk’, en ‘Inspiratie’, de reisboeken ‘Wie (niet) reist is gek’ en ‘Wegwee’. Hij had een geruststellende boodschap voor recruiters die zich door AI bedreigd voelen: Er zijn eigenschappen van het menselijk brein die AI (nog) niet kan simuleren. Op andere punten lijken AI en het brein ogenschijnlijk hetzelfde te kunnen, maar doen ze het op een verschillende manier.
PwC heeft, in opdracht van het World Economic Forum (WEF), wereldwijd onderzocht hoe Generatieve AI (GenAI) werk beïnvloedt. Onder leiding van Marlene de Koning richt het rapport zich op job augmentation in plaats van job automation en onderzoekt het hoe GenAI werk kan verdiepen, vernieuwen en verbreden.
Een belangrijke conclusie is dat het succes van GenAI-implementatie grotendeels afhangt van het vertrouwen van medewerkers en de rol van de organisatie hierin. Zonder actieve adoptie door medewerkers blijft succes uit.
Uit interviews blijkt bovendien dat bewustwording en training cruciaal zijn voor een soepele adoptie van GenAI. Veel organisaties hebben moeite om medewerkers te betrekken en hen bewust te maken van de voordelen. Training en upskilling helpen medewerkers niet alleen om GenAI effectief in te zetten, maar vergroten ook hun zelfvertrouwen in het gebruik ervan. Daarnaast is een sterke interne communicatiestrategie essentieel voor een succesvolle implementatie, waarbij het middenmanagement een veilige omgeving kan creëren om te experimenteren met deze technologie.
De Koning toonde een video waarin twee AI bots een volautomatisch een conversatie afhandelen. Theoretisch zou een AI bot die een werkzoekende vertegenwoordigt zich kunnen melden bij een AI bot die spreekt namens een recruiter of bedrijf.
Voor Matthijs Metzemaekers is dat zeker geen science fiction. De medeoprichter van Carv heeft als missie om de repetitieve taken van recruiters over te nemen met AI. Vóór Carv bouwde Matthijs vanuit de VS HR-Tech marktleider Harver uit tot een succesvolle exit.
Carv nam branchegenoot Recrubo AI over. Waar Carv AI-software ontwikkelt om recruiters administratief te ontlasten, biedt Recrubo een innovatieve AI-chatbot waarmee sollicitanten volledige gesprekken kunnen voeren. De AI van Recrubo kan via chat of telefoon sollicitanten te woord staan, vragen beantwoorden, problemen oplossen en waar nodig afspraken inplannen, in 99 talen, hoewel Nederlands nog niet perfect is.
Zijn demo waarmee hij in het Engels converseerde met een recruiter AI bot liet nog wel storende pauzes horen, maar Metzemaekers weet zeker dat die oneffenheden binnenkort tot het verleden horen.
Administratieve handelingen zoals het maken van kandidaat profielen, pre-screening en interviews inplannen hoeven niet meer door mensen gedaan te worden. Deze taken kosten recruiters al snel 30 procent van hun tijd. AI gaat dit allemaal overnemen en daarmee kunnen recruiters zich focussen op wat écht telt, zegt Metzemaekers.
Fotografie Merten Snijders (de vollege reportage bij Flickr)
Embassy of Dutch Creativity slaat Cannes Lions 2025 over
In 2025 zal de Embassy of Dutch Creativity geen fysieke aanwezigheid hebben op het Cannes Lions International Festival of Creativity. De afgelopen negen edities heeft de Embassy Nederlandse creatieve bedrijven, bureaus en talenten een internationaal podium geboden tijdens het internationale reclamefestival. Het was dé plek waar samenwerkingen ontstonden, creativiteit werd gedeeld en de Nederlandse industrie wereldwijd zichtbaar was. Toch is dit jaar besloten een pas op de plaats te maken.
‘De Embassy was nooit een doel op zich, maar een middel om de Nederlandse creatieve industrie internationaal op de kaart te zetten,’ zegt initiatiefnemer Kyra Roest. ‘Nu de bereidheid om gezamenlijk te investeren in dit platform afneemt, is het tijd om stil te staan bij waar de prioriteiten liggen. Die prioriteiten zijn wat de Embassy of Dutch Creativity helder: de toekomst en dan concreet jong talent.’
De keuze om in 2025 niet met een Embassy naar Cannes te gaan, betekent niet dat de missie stopt. Integendeel, de oproep aan de industrie om te blijven investeren in talent is urgenter dan ooit.
Jonge creatieven, zoals de deelnemers aan Jonge Honden en RA*W, halen in één week in Cannes meer kennis, inspiratie en netwerk op dan in een vierjarige opleiding. Het zijn deze nieuwe generaties die de toekomst van onze industrie bepalen. Zij zijn de dromers, vernieuwers en visionairs die de grenzen verleggen.
‘We kunnen niet toestaan dat Nederland straks geen jonge talenten meer in het Palais heeft. Creativiteit drijft op frisse perspectieven en nieuwe energie. Dat begint bij het bieden van kansen en Cannes is zo’n kans,’ vervolgt Roest.
Bol wil eigen logistiek bezorgnetwerk uitbreiden
E-commercebedrijf Bol zoekt in heel Nederland partijen die als innamepunt willen fungeren voor zijn logistieke bedrijf Ampère. Ook wil het meer gaan bezorgen, paralel aan PostNL en DHL.
Op de stand van Ampère tijdens de Webwinkel Vakdagen in Utrecht werd duidelijk dat Bol de positionering van zijn in-house start-up aan het veranderen is.
Bij de oprichting in juli 2022 was het de bedoeling dat de start-up zelf pakketjes bij verkooppartners ging ophalen voor aflevering bij de consument. Daar is nu een nuance bij gekomen.
Dat afhalen wil Ampère gericht, graag doen bij grote verkopers met eigen magazijnruimte. Waarom? Kleine Bol-verkopers in de betreffende geografie kunnen dan hun pakketjes naar die grote partij brengen, alwaar Ampère ze dan oppikt. De ‘gastheer’ krijgt een vergoeding voor het aannemen en bewaren van die orders.
De gedachte achter de nieuwe activiteiten van de start-up is, dat bedrijven als PostNL en DHL niet bijster veel verdienen aan bijvoorbeeld aan zondags- en avondleveringen. Liever richten ze hun inspanningen op de bulk, niet op activiteiten buiten de kernactiviteiten. Daarom nam Ampère, onderdeel van Verzenden via Bol, deze activiteiten in Utrecht en Rotterdam in eigen hand.
Wie goed oplette, zag ook de pay-off van Ampère lichtjes veranderen. Wat eerst klonk als ‘Bezorger van Bol’, hoort en leest nu: ‘Bezorger voor Bol’.
Het logistieke bedrijf heeft eigen depots in de meeste delen van Nederland. De bulk daarvan is dus gericht op het aannemen van pakketjes. Bol zoekt manieren om zijn bereik te vergroten. De gaten in het netwerk zitten in noord- en zuid-Nederland.
Volgens LinkedIn werkt er tussen de vijftig en tweehonderd man bij de logistieke dienstverlener, die in Utrecht gisteren met een eigen stand gescheiden en apart stond van die van Bol.
KNVB en DPG Media verlengen samenwerking tot en met EK 2028
De KNVB en DPG Media hebben hun samenwerking verlengd tot en met het EK 2028 in Engeland. De vernieuwde overeenkomst houdt in dat het partnership verder wordt geïntensiveerd. DPG Media biedt de KNVB de mogelijkheid om gebruik te maken van commerciële ruimte in digitale media en print, zowel landelijk als regionaal.
Een van de belangrijkste projecten in deze vernieuwde samenwerking is KNVB Schoolvoetbal, waarvoor later dit seizoen een speciale contentserie wordt uitgerold.
Ook zal DPG Media meer mediaondersteuning bieden voor De Groene Club, het initiatief van de KNVB dat verenigingen helpt hun sportaccommodaties te verduurzamen.
Mediahuis Nederland breidt B2B-managementteam uit
Mediahuis Nederland heeft haar B2B-managementteam versterkt met de aanstelling van Mouringh den Dunnen als Sales Director Nationaal, Sander van Gestel als Manager Digital & Business Development en Elzemieke Olsthoorn als Director MarCom & Creativiteit.
De vernieuwde managementstructuur biedt een scherpere focus op de digitale transformatie, strategische samenwerkingen en versterking van het marktaanbod.
Mouringh den Dunnen maakte onlangs de overstap van zijn rol als Marketing & Sales Director bij Mediahuis Radio naar Mediahuis Nederland, waar hij nu de functie van Sales Director Nationaal vervult. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het beheer van de relaties met mediabureaus en adverteerders. Daarnaast blijft hij verantwoordelijk voor de omzetstromen vanuit radio.
Met bijna twintig jaar ervaring in de media en diepgaande kennis van de advertentiemarkt, zal Den Dunnen een sleutelrol spelen in de verdere groei en ontwikkeling van het klantportfolio.
Sander van Gestel startte op 1 februari als Manager Product. Daarvoor werkte hij ruim tien jaar bij VICE Media, waar hij strategisch verantwoordelijk was voor alle contentplatformen en B2B-producten wereldwijd.
Elzemieke Olsthoorn is per 1 april de nieuwe Director Marketing & Creativiteit bij Mediahuis. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de aansturing van het marketingteam, Wayne Parker Kent en MHX, de creatieve studio van Mediahuis. Hiervoor was Elzemieke CMO binnen het MT van Abovo Maxlead, waar zij eindverantwoordelijk was voor marketing en AM Beyond*, het creatieve contentlabel van het marketing- en mediabureau. Daarvoor vervulde zij diverse managementrollen binnen B2B teams bij publishers als DPG Media, Sanoma en Mediahuis.
Mediahuis is een Europese mediagroep met activiteiten in België, Nederland, Ierland, Duitsland en Luxemburg. Bekende titels zijn De Telegraaf, en regionaal merken zoals Noordhollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Dagblad van het Noorden en De Limburger.
Google Pay beschikbaar voor klanten van Triodos Bank
Triodos Bank Nederland maakt betalen met Google Pay mogelijk. Vanaf nu kunnen particuliere klanten deze mobiele betaaldienst gebruiken met hun Android-telefoon.
Klanten van Triodos Bank Nederland kunnen Google Pay gebruiken als ze een Triodos Internet Betaalrekening of Triodos Jongeren Rekening hebben. Ze moeten 16 jaar of ouder zijn en de nieuwste versie van de Triodos Mobiel Bankieren app hebben.
Ook hebben ze een Android-smartphone met NFC nodig, zoals de Fairphone, met minimaal Android 9 en een Google-account.
De komende periode zullen er nieuwe functies worden toegevoegd aan de Triodos Mobiel Bankieren app. De bank wil mobiel betalen met Apple en Google ook beschikbaar maken voor zakelijke klanten. Daarnaast werkt men aan betaalverzoekjes via de app en gepersonaliseerde pushberichten, zodat klanten bijvoorbeeld een melding krijgen als ze rood dreigen te staan.
‘Scherpere keuzes nodig voor groeikansen Nederlandse chipindustrie’
Om het technologisch leiderschap van Nederland op het gebied van semicon te waarborgen is focus nodig op drie strategische technologiegebieden: heterogene integratie, metrologie & inspectie, en nieuwe IC-architecturen op basis van chiplets. Dit blijkt uit het rapport ‘Semicon Deepdive: Setting New Ambitions’ dat vandaag door Invest-NL wordt gepresenteerd tijdens het TNO Semicon Event in Eindhoven.
De wereldwijde afhankelijkheid van slechts enkele spelers in de halfgeleiderindustrie benadrukt het belang van een sterke Europese en Nederlandse chipindustrie. Nederland heeft hierin een stevige positie met wereldspelers als ASML en een levendig ecosysteem van innovatieve semicon deep tech startups en scale-ups.
Volgens het Deep Tech Fonds van Invest-NL is nu het moment om scherpe keuzes te maken, gebaseerd op internationale technologieontwikkelingen én de kracht van het Nederlandse ecosysteem. Samen met negen andere EU-landen binnen de zogeheten Europese Semicon Coalition wordt gewerkt aan een sterkere Europees chipindustrie.
Nederland kan hierin het verschil maken door te focussen op drie strategische technologiegebieden: heterogene integratie, metrologie & inspectie, en nieuwe IC-architecturen op basis van chiplets. Bijvoorbeeld deze laatste zijn gespecialiseerde mini-chips die samen één slimme, krachtige chip vormen. Chiplets bieden niet alleen kansen om ontwerpkosten voor startups drastisch te verlagen, maar maken het ook mogelijk om de kapitaalintensieve productie van chips efficiënter en schaalbaarder te organiseren. Dit vergroot de financierbaarheid van nieuwe bedrijvigheid en versterkt het verdienvermogen van Nederland binnen Europa. Investeringen vanuit bijvoorbeeld grotere Europese fondsen zijn nodig om de opschalingsfase van semicon deep tech startups te ondersteunen.
Door risicodragend kapitaal te verstrekken aan bedrijven met veel potentie en door samen te werken met publieke en private partijen in het ecosysteem, helpt Invest-NL deep tech innovaties daadwerkelijk van de grond te krijgen. Naast investeringen is samenwerking nodig. TNO, Techleap en Invest-NL kondigden twee weken geleden een alliantie aan om de ontwikkeling van technologie, ondernemerschap en opschaling te stimuleren.
Hut 8 en Trump-familie starten Bitcoin-mijnbedrijf American Bitcoin
De beursgenoteerde Bitcoin-miner Hut 8 gaat samenwerken met de familie van voormalig president Donald Trump. Samen richten ze een nieuw bedrijf op: American Bitcoin. Hut 8 verwerft een meerderheidsbelang van 80 procent in deze onderneming.
Onder de investeerders in American Bitcoin bevinden zich Eric Trump en Donald Trump Jr. Het bedrijf stond eerder bekend als American Data Centers Inc.
Eric Trump wordt Chief Strategy Officer (CSO), terwijl Mike Ho de rol van uitvoerend directeur op zich neemt en Matt Prusak wordt aangesteld als CEO. Daarnaast is het doel om American Bitcoin snel naar de beurs te brengen.
American Bitcoin wil uitgroeien tot een dominante speler in de Bitcoin-miningsector. Deze stap onderstreept de serieuze ambities van de familie Trump in de cryptowereld.