Feed-aggregator

Bunq verliest kort geding tegen NRC

Emerce - di, 07/23/2024 - 14:34

NRC hoeft een artikel over Bunq niet te rectificeren. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De krant had een artikel geschreven over medewerkers van Bunq die voor privé-doeleinden in klantrekeningen hadden gekeken.

In 2022 vond via Slack een discussie plaats tussen verschillende Bunq medewerkers. In die discussie kaart een medewerker aan dat zij zich zorgen maakt over een gebrek aan privacy, omdat alle medewerkers toegang hebben tot alle klantgegevens, en dat dat voor haar een reden is om geen rekening te nemen bij Bunq. Verschillende medewerkers delen die zorgen, en de discussie gaat over welke waarborgen Bunq heeft in haar systemen, en hoe dat in de toekomst verbeterd kan worden.

Bunq had om rectificatie gevraagd, onder andere omdat zij vond dat NRC ten onrechte had geciteerd uit interne communicatie. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat het gebruik van de interne communicatie in dit geval niet onrechtmatig is.

NRC heeft bij het verkrijgen van de gegevens volgens de rechter niet wederrechtelijk gehandeld. De krant heeft een screen shot van de chat gekregen van een (oud-)medewerker. Ook heeft zij een interne risico-analyse gekregen van een bron.

In beide gevallen ging het weliswaar om interne communicatie, maar daarin worden geen bedrijfsgeheimen prijsgegeven. Er worden geen persoonlijke gegevens gedeeld, geen klantgegevens en de discussie is ook niet speciaal aangemerkt als vertrouwelijk, los van de algemene geheimhoudingsplicht die alle medewerkers hebben voor alle communicatie en gegevens. Er wordt in algemene zin gediscussieerd over de wenselijkheid van toegang tot klantgegevens voor alle medewerkers, en de wijze waarop de privacy is gewaarborgd. Deze informatie levert een bijdrage aan het publieke debat over de vraag of Bunq de bedrijfsprocessen en waarborgen tegen privacy-inbreuken op orde heeft.

Politie verstoort cryptocurrency-scams met ‘Operatie Spincaster’

Emerce - di, 07/23/2024 - 14:00

Sinds mei 2021 is wereldwijd ten minste 2,7 miljard dollar verloren gegaan door approval phishing. Dat is een vorm van oplichting waarbij een slachtoffer – zonder het door te hebben – een contract ondertekent, en de oplichter toestemming geeft om zijn cryptorekening te beheren.

Approval phishing wordt gebruikt bij verschillende soorten oplichting, maar komt steeds vaker voor bij datingfraude (pigbutchering) en investeringsfraude, waarbij slachtoffers buitensporige rendementen krijgen aangeboden op investeringen.

In een poging om de groeiende dreiging van oplichting aan te pakken, heeft de politie samengewerkt met Chainalysis, een blockchain-dataplatform, met ‘Operatie Spincaster’. Deze operatie hield in dat er een reeks operationele sprints zijn gehouden in de afgelopen maanden in zes landen (US, VK, Canada, Spanje, Australië en Nederland). Daarbij werkten opsporingsdiensten, Chainalysis en de cryptocurrency exchanges samen om deze vorm van oplichting te verstoren en te voorkomen.

Als resultaat werden ruim 7000 leads beoordeeld en werd ruim 162 miljoen dollar gestolen geld geïdentificeerd. Meer dan 100 deelnemers namen deel aan de zeven sessies in deze landen, waaronder 12 overheidsinstanties en 17 crypto-exchanges.

De Nederlandse politie werkt samen met Chainalysis en cryptobeurzen om deze oplichting te onderzoeken, accounts te sluiten, geld in beslag te nemen en informatie op te bouwen om toekomstige oplichting te voorkomen.

In Nederland werden ruim 1.000 leads beoordeeld. Daarbij werden 186 Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd.

Bij één slachtoffer werd voorkomen dat 65.000 euro uit zijn crypto-wallet werd gestolen, meldt Ruben van Well van het Cybercrimeteam Rotterdam.

Slachtoffers zijn jongeren die via sociale media overtuigd worden om met crypto ‘snel rijk’ te worden en mensen die door een ‘online’ (liefdes)relatie overtuigd worden een geweldige investering te doen. Zij raken gemiddeld duizenden euro’s kwijt. De angst om ‘geïnvesteerd geld kwijt te raken’ wordt door criminelen gebruikt om slachtoffers snel nog meer geld te laten investeren.

EU start mededingingsonderzoek naar Delivery Hero

Emerce - di, 07/23/2024 - 12:10

De Europese Commissie is een mededingingsonderzoek gestart om te bepalen of Delivery Hero en zijn Spaanse dochter Glovo de Europese regels hebben overtreden. Zij zouden hebben deelgenomen aan een kartel van het online leveren van boodschappen in de Europese Economische Ruimte.

Delivery Hero en Glovo zijn twee van de grootste voedselbezorgers in Europa. Sinds juli 2018 had Delivery Hero een minderheidsbelang in Glovo, en in juli 2022 verwierf het de volledige zeggenschap.

De Commissie vermoedt dat Delivery Hero en Glovo vóór de overname geografische markten hebben verdeeld en onderling gevoelige informatie hebben uitgewisseld.

Eerder deze maand maakte Delivery Hero al bekend dat het een extra voorziening zou treffen, met het oog op een mogelijke boete van de Commissie. Die boete kan oplopen tot 400 miljoen euro.

Meer abonnees voor Spotify

Emerce - di, 07/23/2024 - 11:15

Spotify zag de omzet het afgelopen kwartaal met 20 procent toenemen naar 3,8 miljard euro. De operationele winst verbeterde met 266 miljoen euro. Daarnaast groeide het aantal maandelijks actieve gebruikers naar 626 miljoen. Daarvan hebben er 246 miljoen een betaald abonnement.

3,5 miljard euro kwam van abonnementen, een flinke groei ten opzichte van vorig jaar. 456 miljoen kwam van reclame, een groei van 14 procent.

De groei van het aantal maandelijks actieve abonnees valt voor Spotify wel iets tegen, het Zweedse bedrijf had gerekend op 631 miljoen. Het aantal premium abonnees groeide sneller dan verwacht.

De helft van de royalty’s in de EU kwam van artiesten die niet in het Engels zingen.

Spotify biedt meer dan een kwart miljoen videopodcasts, die door 170 miljoen abonnees zijn bekeken.

Handel in Ether ETF’s vandaag van start

Emerce - di, 07/23/2024 - 11:00

Verschillende vermogensbeheerders mogen vanaf vandaag zogenoemde Ether ETF’s aanbieden. Beleggers houden dan niet zelf Ethereum munten aan, maar investeren in een beursgenoteerd fonds.

Verschillende fondsenuitgevers hebben maandagmiddag aanvullende registratieverklaringen ingediend bij de SEC (de beurswaakhond) en beurzen hebben laten weten dat de handel dinsdag begint.

Enkele van de bedrijven die etherfondsen lanceren zijn BlackRock, Fidelity en VanEck. Crypto-gerichte bedrijven zoals Bitwise, 21Shares en Grayscale springen er ook in.

De ether ETF’s komen ongeveer zes maanden na de lancering van bitcoin ETF’s. Gecombineerd hebben de fondsen volgens FactSet meer dan 16 miljard dollar aan netto-instroom aangetrokken.

De etherfondsen zullen naar verwachting niet zo populair zijn als de bitcoin-fondsen, deels omdat de totale markt voor Ether ongeveer een kwart van Bitcoin-markt is.

Bitwise Chief Investment Officer Matt Hougan heeft voorspeld dat de fondsen in hun eerste anderhalf jaar op de markt 15 miljard dollar zullen aantrekken.

NLZIET zet AI Avatar als omroeper in

Emerce - di, 07/23/2024 - 09:50

NLZIET, de online tv-dienst van Nederland, introduceert deze zomer een nieuwe manier om kijkers te helpen bij het kiezen van de beste programma’s en series. De virtuele omroeper Sam, een AI-avatar, zal kijkers voorzien van kijktips.

Vanaf het begin van de televisie in 1951 tot en met 2000 waren omroepers of omroepsters een vertrouwd gezicht op de Nederlandse televisie, om mensen informatie te geven over de series en programma’s op tv. Hoewel het tv-kijken sindsdien sterk is veranderd, blijft de behoefte aan aanbevelingen onverminderd groot.

De virtuele omroeper Sam speelt hierin een centrale rol door deze zomer via Instagram, Facebook en TikTok kijktips te geven. De Hilversumse startup XS2Content heeft dit project opgezet voor NLZIET, met als doel om in één huisstijl kosten- en tijdsefficiënt geautomatiseerde tv-tips te bieden aan het publiek.

Al eerder zette XS2Content avatar-projecten op voor NH Media, KRO-NCRV, Gemeente Amsterdam, GGD West Brabant en Metro (Mediahuis).

Tess V opent vierde winkel in studentenstad Groningen

Emerce - di, 07/23/2024 - 08:55

Tess V opent eind september/begin oktober een vierde winkel in Groningen. Het noorden van Nederland was de grote favoriet van haar volgers, die zich massaal uitspraken over de locatie van de eerstvolgende te openen winkel.

Tess V, opgericht door de ondernemende Tessa Verwoert (24), begon als een klein avontuur vanuit de schoolbanken. Op 16-jarige leeftijd verkocht Vervoert kleding online, maar tegenwoordig leidt ze een miljoenenzaak met 80 medewerkers, voornamelijk jonge vrouwen zoals zijzelf.

Vanuit het hoofdkantoor in Rhenen wordt Tess V grotendeels data-driven bestuurd.

In juni hebben heeft de onderneemster via Instagram Story op sociale media gevraagd waar de volgende Tess V winkel moest komen. Daar hebben duizenden mensen op gereageerd en Groningen kwam als grote winnaar naar voren. Er stond een pand leeg in de Brugstraat 30, waar eerst Scotch & Soda zat.

De volledige winkeloppervlakte bedraagt 126 m², dezelfde afmeting als de winkel in Breda. De kenmerkende roze golfspiegel en wolkentafel die ook in alle andere winkels aanwezig zijn, komen terug, net als een uitgebreide Friday Denim wand met de eigen jeanscollectie van het merk. Een hoek voor de in juni gelanceerde eigen sieradenlijn is nieuw. Tess Verwoert: ‘De sleuteloverdracht is dinsdag 30 juli a.s., dus dan kunnen we echt goed kijken hoe we het precies gaan vormgeven.’

Door de snelle groei wordt er ook al enige tijd gezocht naar een geschikt hoofdkantoor in de omgeving van Rhenen met een grotere opslagcapaciteit dan de huidige opslagloods van 550 m² en de onlangs bij gehuurde hal van 350 m² die erachter ligt. Ook logistiek moet de mode-ondernemer snel schakelen: De eerste drie eigen winkels in Nijmegen, Utrecht en Breda werden bevoorraden uit een eigen pakhuis. Voor Groningen wordt vanwege de afstand een transporteur ingeschakeld.

Een vijfde winkel dit jaar wordt niet uitgesloten. Maastricht leek na Breda een logische vervolgstap, maar het kan net zo goed Haarlem of Eindhoven zijn.

Yune stelt Denise Groen aan als nieuwe Creative Director

Emerce - di, 07/23/2024 - 08:23

Denise Groen is aangesteld als nieuwe Creative Director van social contentbureau Yune. Ze is afkomstig van GoSpooky, waar ze de laatste jaren werkzaam was als Creative Lead. Hier was ze onder meer verantwoordelijk voor klanten zoals Zeeman, Samsung en Dior.

Groen was eerder werkzaam voor onder meer social bureau Dorst & Lesser en HBO Nederland.

Yune, onderdeel van IPG Mediabrands, werkt voor merken zoals Nederlandse Spoorwegen, Bol, ING, Nestlé, ANWB en Zilveren Kruis.

Sendcloud versterkt leiderschapsteam met benoeming van Christopher Dughieri als Chief Product and Technology Officer

Emerce - di, 07/23/2024 - 07:55

Sendcloud, het verzendplatform voor e-commerce, heeft Christopher Dughieri benoemd als nieuwe Chief Product and Technology Officer (CPTO). Met deze aanstelling wil Sendcloud haar toewijding aan technologische innovatie en talent verder ontwikkelen en versterken.

Dughieri zal leiding geven aan het product- en engineeringteam, met als doel het platform verder te verbeteren om de verzendervaring voor winkeliers te optimaliseren en de bezorgopties voor consumenten in heel Europa uit te breiden.

Hij brengt drie decennia aan ervaring met zich mee, waarvan 25 jaar in logistiek gerichte functies. Dughieri bekleedde senior managementposities en speelde een belangrijke rol in de groei van bedrijven als DSV en Unifaun (nu nShift). Bij Unifaun (nShift) was hij plaatsvervangend CEO en droeg hij bij aan de omzetgroei en marktaanwezigheid door strategische fusies en overnames. Tevens was hij pionier met een divers productportfolio in de B2B-, B2C- en Carrier-segmenten.

10.000 banen weg bij SAP

Emerce - di, 07/23/2024 - 06:35

SAP, de grootste softwarefabrikant van Europa, gaat extra banen schrappen. In plaats van 8.000 banen zullen nu 9.000 tot 10.000 van de huidige banen verdwijnen. Aan het einde van het tweede kwartaal had SAP 105.315 banen, bijna 3.000 minder dan drie maanden eerder.

Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal, ondanks de moeilijke economische situatie, niettemin een sterkere bedrijfsresultaatswinst neergezet dan verwacht. De winst vóór rente en belastingen steeg met 33 procent op jaarbasis tot 1,94 miljard euro. De omzet steeg met 10 procent tot 8,29 miljard euro. Vooral de cloudtak deed het met een groei van 25 procent goed.

De nettowinst daalde in het tweede kwartaal met 69 procent tot 918 miljoen euro. Dit kwam met name door de miljarden aan buitengewone opbrengsten uit de verkoop van de voormalige Amerikaanse dochteronderneming Qualtrics een jaar eerder.

Het concern herhaalde maandag zijn outlook voor het hele jaar. In 2024 voorziet het concern een cloudomzet van 17,0 tot 17,3 miljard euro, een stijging van 24 tot 27 procent bij constante valuta.

Record EBITDA voor CM.com in eerste half jaar

Emerce - di, 07/23/2024 - 06:24

Telecomdienstverlener CM.com uit Breda meldt een record EBITDA van 4,9 miljoen euro de eerste helft van 2024 tegenover een verlies van 1,4 miljoen een jaar eerder.

De omzet viel 7 procent hoger uit in het tweede kwartaal: 70,8 miljoen euro. De bruto winst bedroeg 20,7 miljoen euro (pdf).

De omzet in de eerste zes maanden van dit jaar kwam uit op 134,4 miljoen euro, een daling van 2 procent op jaarbasis. De analistenconsensus rekende op 130 miljoen euro.

De omzet kwam onder meer van de verkoop van digitale kaartjes voor KLM Dutch Open Golf, DP World Tour golf tournament en diverse festivals. En er werden contracten gesloten met Prénatal en Hedon.

Het bedrijf rekent op een genormaliseerde EBITDA van 14 tot 18 miljoen voor het volledige jaar.

CM.com kondigt ook een nieuw product aan waardoor consumenten kunnen pinnen zonder internetverbinding. Jeroen van Glabbeek, CEO CM.com, zegt hierover: ‘De afhankelijkheid van techniek en internetverbindingen voor cashless betaalsystemen is altijd een spannende schakel geweest in het organiseren van een pin only event.’

Onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank laat zien dat er meer contactloos wordt afgerekend. Ondernemers en consumenten ervaren de voordelen. Geen contant geld betekent minder kans op diefstal, verlies of fraude.

‘Drastische dalingen advertenties X’

Emerce - di, 07/23/2024 - 05:45

Het gaat nog altijd niet goed met X, het voormalige Twitter. Analist Tracer constateert ‘aanzienlijke dalingen’ in gebruikersbetrokkenheid en ‘drastische dalingen’ qua advertenties in vergelijking tot concurrenten zoals YouTube, Instagram en Pinterest.

In juni noteerden X-advertenties een scherpe daling van de klikfrequenties (CTR’s) van wel 78 procent. Bovendien daalden de kosten per duizend (CPM’s) van mei tot juni met 17 procent, wat suggereert dat adverteerders X links laten liggen.

Eigenaar Elon Musk suggereert juist het omgekeerde. Twee dagen na de moordaanslag op voormalig president Donald Trump berichtte Musk dat X een cumulatieve ‘417 miljard gebruikersseconden wereldwijd’ op één dag zag – gelijk aan 27,8 minuten per gebruiker.

Instagram, Pinterest en YouTube hebben onlangs een sterke toename van de betrokkenheid van gebruikers gezien. De CTR’s van Instagram stegen het afgelopen jaar met 89 procent, terwijl YouTube en Pinterest respectievelijk een stijging van 77 en 385 procent zagen. Het succes kan worden toegeschreven aan videodiensten, zoals Instagram Reels en YouTube Shorts.

Reclamecookies blijven toch in Chrome

Emerce - di, 07/23/2024 - 03:01

Van afstel komt uitstel: Google ziet definitief af van zijn plan om de ondersteuning van third party cookies, oftewel reclamecookies, uit Chrome te verwijderen.

Google lijkt gezwicht voor adverteerders – de grootste bron van inkomsten van het bedrijf – die aangeven dat zij zonder cookies moeilijk gepersonaliseerde advertenties kunnen tonen.

Het plan voor uitfaseren van third party cookies had al averij opgelopen. De Britse markttoezichthouder CMA besloot eerder dit jaar dat cookietracking niet meer in 2024 uit de browser gaat. De toezichthouder is het namelijk niet eens met hoe Google de toekomstige versie van Chrome voor zich ziet.

Google wilde, kort gezegd, een nieuw en volwaardig reclamesysteem ín de browser nestelen. Dat volgt dan de interesses van de consument, stopt deze persoon in een geanonimiseerd doosje (Privacy Box) en stelt de gegevens dat aan adverteerders ter beschikking. Tegen betaling. De CMA vindt echter dat dit nieuwe systeem marktverstorend werkt.

De toezichthouder vond in 2020 al dat de techgigant oneerlijk voordeel genoot uit reclamedata via de browser. Ooit was het de bedoeling om de nieuwe versie van Chrome in 2022 uit te brengen. Dat werd 2023 en toen 2024.

In plaats van het uitfaseren van cookies van derden, wil Google een nieuwe ervaring in Chrome introduceren ‘waarmee mensen een weloverwogen keuze kunnen maken’.

Zo is er een plan voor IP-bescherming, waarbij in ieder geval het IP adres van de gebruiker wordt geanonimiseerd.

In de Europese Unie wordt het gebruik van cookies gereguleerd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die bepaalt dat uitgevers expliciete toestemming van gebruikers nodig hebben om hun cookies op te slaan.

Google zegt dat het samenwerkt met toezichthouders zoals het Britse CMA en de Europese Commissie, uitgevers en privacygroepen aan de nieuwe aanpak, terwijl het blijft investeren in het Privacy Sandbox-programma. Concrete stappen worden vooralsnog niet gezet.

EU-consumententoezichthouders spreken Meta aan op informatieverstrekking bij introductie betaalde accounts

Emerce - ma, 07/22/2024 - 13:05

De Europese consumententoezichthouders, waaronder de Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan vanwege een mogelijke overtreding van het consumentenrecht.

Zij zien dat Meta consumenten onder druk zette om te kiezen tussen een betaalde en een zogenaamd ‘gratis’ versie van Facebook of Instagram, zonder dat consumenten over de informatie beschikten om een juiste keuze te kunnen maken. Bij de keuze voor de zogenaamd ‘gratis’ versie gaven zij Meta toestemming om hen op basis van hun (persoons)gegevens gepersonaliseerde advertenties te tonen.

De Europese toezichthouders zien verschillende praktijken bij de uitrol van het abonnementsmodel die mogelijk in strijd zijn met de regels die consumenten beschermen tegen oneerlijke praktijken. Zoals het misleiden van consumenten door gebruik van het woord ‘gratis’. Terwijl Meta eist dat gebruikers die zonder kosten Facebook/Instagram gebruiken, daarmee accepteren dat Meta geld verdient met het gebruik van hun (persoons)gegevens door gepersonaliseerde advertenties te laten zien.

De informatie over hoe Meta voorkeuren en (persoons)gegevens van consumenten gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties is volgens de toezichthouders lastig te vinden. Pas na veel doorklikken in de app of op de website kun je de informatie vinden in de algemene voorwaarden en het privacybeleid.

Meta krijgt tot 1 september 2024 de tijd om te reageren op de brief van het Europese CPC-netwerk van consumentenautoriteiten (Consumer Protection Cooperation) en de Europese Commissie (die deze actie coördineert) en actie te ondernemen. Als Meta niet de nodige stappen onderneemt, kunnen de CPC-autoriteiten elk overgaan tot handhaving.

Ondanks sancties blijft cryptomixer Tornado Cash populair

Emerce - ma, 07/22/2024 - 11:00

Ondanks zware sancties, is cryptomixer Tornado Cash in de eerste helft van 2024 juist vaker gebruikt. Volgens het bedrijf Flipside Crypto heeft Tornado Cash 1,8 miljard dollar aan stortingen ontvangen in de eerste zes maanden van dit jaar, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2023.

Een cryptomixer is een stukje software waar verschillende crypto-geldstromen mee door elkaar kunnen worden gehusseld, zodat de oorsprong niet kan worden achterhaald. Om die reden wordt de mixer nogal eens gebruikt voor het witwassen van geld.

Het Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC) legde sancties op aan Tornado Cash nadat Noord-Koreaanse hackers de dienst hadden gebruikt om 455 miljoen dollar wit te wassen.

Een van de medeoprichters van Tornado Cash, Alexey Pertsev, werd in 2023 in Nederland veroordeeld tot meer dan vijf jaar gevangenisstraf.

Tornado Cash is volgens het Nederlands Openbaar Ministerie bewust ontwikkeld als een ‘technological tool for ensuring privacy in financial transactions’. Volgens de officier heeft de Rus een systeem opgezet dat tot doel had te verhullen waar uit misdrijf afkomstige cryptovaluta naar toe ging, waar deze vandaan kwam en wie de daadwerkelijke bezitter is of is geworden.

Leeftijdskorting op reizen met OVpay in bus, tram en metro

Emerce - ma, 07/22/2024 - 10:00

Reizigers in het OV kunnen voortaan 34 procent leeftijdskorting krijgen bij reizen met een betaalpas of creditkaart in bus, tram en metro als ze OVpay gebruiken.

Dat kan voor kinderen tot 12 jaar en voor ouderen vanaf 65 jaar. Om die leeftijdskorting te krijgen moet de reiziger eerst een betaalkaart aanmelden in de mobiele app van OVpay. Vervolgens kan de reiziger daar zijn leeftijdskorting aan die betaalkaart koppelen. Hiervoor wisselt OVpay geen klant- of betaalgegevens uit met banken.

Met deze nieuwe mogelijkheid in de OVpay-app wordt een betaalpas of creditkaart steeds meer een volwaardig alternatief voor een OV-chipkaart. Bij sommige vervoersbedrijven konden reizigers al langer andere kortingsproducten aan een betaalkaart koppelen, zoals GVB Flex in Amsterdam.

Bij spoorbedrijven zoals de NS kan men niet met leeftijdskorting reizen, ook niet met een OV-chipkaart. De NS heeft wel leeftijdsgebonden kortingsproducten waar de reiziger een periodiek vast bedrag voor moet betalen.

‘Pixel 9 Pro Fold niet naar de Benelux’

Emerce - ma, 07/22/2024 - 08:50

De Pixel 9 Pro Fold, die 13 augustus wordt aangekondigd, zal voorlopig niet in Nederland of België te koop zijn.

De Pixel Fold van vorig jaar werd gelanceerd in Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Naar verluidt wordt de Pixel 9 Pro Fold in tien landen verkocht: Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Japan, Singapore, Taiwan, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten.

Wat deze keuze precies heeft bepaald is niet duidelijk: in Denemarken wonen minder mensen dan in Italië en Spanje, twee landen die buiten de boot vallen.

De reguliere Pixel wordt momenteel in 23 landen verkocht, waaronder de Benelux.

Poetin vreest dat cryptomining energietekorten kan veroorzaken in Rusland

Emerce - ma, 07/22/2024 - 08:00

Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd voor de ongecontroleerde toename van energieverbruik door het delven van cryptomunten. Er dreigen stroomtekorten in bepaalde regio’s.

Dat is nu al probleem in drie regio’s in Siberië. In heel Rusland is cryptomining goed voor anderhalf procent van het stroomverbruik.

De Russische president waarschuwt voor ernstige gevolgen voor bedrijven en steden.

Rusland is een van de belangrijkste producenten, samen met de Verenigde Staten en Kazachstan.

Crypto wordt vaak gebruikt door Russen die in het buitenland wonen om westerse sancties te omzeilen.

In het Russische parlement ligt nu een wetsontwerp klaar om cryptomunten aan banden te leggen. Een verbod op cryptomining is er nog niet.

Wel wil Rusland de Russische digitale roebel op grote schaal invoeren. De Russische centrale bank zal die digitale munt uitgeven.

Het energieverbruik van alle crypto-activa samen ligt tussen 0,4 procent en 0,9 procent van het jaarlijkse wereldwijde elektriciteitsverbruik, of van 120 tot 240 miljard kilowattuur per jaar. Dat is meer energie dan de datacenters in de wereld samen gebruiken.

Cryptomarkt reageert positief op kandidatuur Kamala Harris

Emerce - ma, 07/22/2024 - 06:44

De cryptomarkt reageert vooralsnog positief op het nieuws dat Joe Biden uit de race voor het presidentschap stapt en Kamala Harris zijn mogelijke opvolger wordt. De regering Biden staat heel anders tegenover crypto dan Donald Trump, die sinds kort vindt dat de VS daarin leidend moeten zijn.

De prijs van BODEN, een meme-munt die spot met de president, daalde met bijna de helft in waarde en KAMA, een Harris-munt, verdubbelde in prijs.

Ondertussen steeg TREMP, een vergelijkbare munt die naar Trump wijst, met meer dan 20 procent. Na de aankondiging van Biden daalde Bitcoin (BTC) aanvankelijk onder de 66.000 dollar, om vervolgens te stijgen naar 68.000 dollar.

De grote vraag is hoe Harris zal omgaan met Big Tech. Ze was de officier van justitie van San Francisco, en procureur-generaal van Californië, voordat ze in 2016 in de Senaat werd gekozen.

Tech VC’s zoals John Doerr en Ron Conway steunden haar in het verleden, net als LinkedIn-medeoprichter Reid Hoffman.

Durfkapitalisten Marc Andreessen en Ben Horowitz waren bezorgd dat de regering-Biden AI zal ‘overreguleren’ en besloten om die reden Donald Trump te steunen.

Harris heeft de grote sociale netwerken vaak bekritiseerd vanwege de verspreiding van desinformatie. Bedrijven als Amazon, Google en Facebook hoeven van haar niet te worden opgesplitst. In plaats daarvan zei ze dat ze ‘zo gereguleerd moeten worden dat we ervoor kunnen zorgen dat de Amerikaanse consument er zeker van kan zijn dat zijn privacy niet in het gedrang komt.’ Ook lijkt ze, net als Trump, niet van plan te zijn TikTok te verbieden, ondanks een wet die eigenaar ByteDance dwingt zijn Amerikaanse belangen te verkopen.

Foto Gage Skidmore (cc)

Europese durfkapitaalinvesteringen dalen in aantallen, maar blijven stijgen in bedragen

Emerce - ma, 07/22/2024 - 05:39

Het totale bedrag aan ‘venture capital’-investeringen, ofwel durfkapitaalinvesteringen, steeg wereldwijd aanzienlijk het afgelopen kwartaal, van 69,1 miljard naar 86,6 miljard euro. Ook Europa zag een flinke stijging, namelijk van 12,7 miljard naar 16,3 miljard euro. Dat blijkt uit het Venture Pulse-rapport van KPMG, een kwartaalanalyse van wereldwijde venture capital-investeringen.

De grootste investeringen van Nederlandse bodem richtten zich op thema’s als AI, duurzaamheid en biotechnologie. Ondanks deze stijging, nam het aantal deals zowel wereldwijd als in Europa af.

In het tweede kwartaal van 2024 bedroegen de totale investeringen in Nederland 430 miljoen euro. Dit is een daling van 59 procent ten opzichte van Q1 2024. Het aantal deals bleef vrijwel gelijk, met 89 deals in Q1 2024 en 87 in Q2 2024. Het totale investeringsbedrag in Nederland is wel lager uitgevallen dan vorig kwartaal, voornamelijk door het ontbreken van grotere deals van rond de honderd miljoen euro. Wereldwijd zien we juist een stijging van megadeals boven de honderd miljoen of zelfs miljarden over de laatste kwartalen.

De grootste investeringsrondes van Nederlandse bodem richtten zich op thema’s als AI, duurzaamheid en biotechnologie. Het Eindhovense Axelera AI haalde 68 miljoen euro binnen, BioBTX uit Groningen 42 miljoen (totale ronde inclusief lening en subsidies) euro en de Maastrichtse ontwikkelaar van kweekvlees, Mosa Meat, haalde 40 miljoen euro op.

Kunstmatige intelligentie (AI) is wereldwijd en ook in Europa en Nederland het belangrijkste investeringsthema, met een focus op gezondheidszorg, biotechnologie en toeleveringsketen. AI was goed voor meer dan de helft van de tien grootste financieringsrondes wereldwijd tijdens het tweede kwartaal van dit jaar. Naast AI trokken sectoren zoals energie, cleantech en fintech ook aanzienlijke investeringen aan.

De globale stijging is voornamelijk toe te schrijven aan enkele deals van meer dan één miljard euro. Onder andere Core Weave (7,9 miljard euro), xAI (5,5 miljard euro) en Lazada (1,7 miljard euro) haalden flinke bedragen binnen. Opvallend is dat zes van de tien grootse deals wereldwijd door Amerikaanse bedrijven zijn gesloten. In Europa werd de top tien gedomineerd door het Verenigd Koninkrijk (vijf deals) en Duitsland (drie deals).

In Europa springen Wayve en Abound eruit door de investeringen die zij ontvingen. Wayve, een bedrijf dat zich richt op AI-technologie voor autonoom rijden, bracht 917,6 miljoen euro op. Kredietverstrekker Abound haalde een bedrag van 917,3 miljoen euro op.

Inhoud syndiceren