Feed-aggregator

Open Universiteit start eerste master Gegevensbescherming en privacyrecht

Emerce - vr, 08/19/2022 - 10:56

Per 1 september 2022 gaat bij de Open Universiteit de nieuwe master Gegevensbescherming en privacyrecht van start. Het is de eerste volledige academische master over gegevensbescherming en privacyrecht in de Nederlandse rechtspraktijk.

Op steeds meer plekken worden persoonsgegevens verwerkt en bewaard, dat brengt naast veel mogelijkheden ook risico’s met zich mee. Er is grote behoefte aan juristen met specialistische kennis van privacy en gegevensbescherming.

Inhoudelijk focust de master op privacy en gegevensbescherming in de Nederlandse rechtspraktijk. Aan de orde komen actuele privacyvraagstukken. Welke gegevens van klanten en medewerkers mogen bedrijven en organisaties bewaren en delen. Welke gegevens moeten ze beschermen?

Als expert in vernieuwend academisch afstandsonderwijs biedt de Open Universiteit de master Gegevensbescherming en privacyrecht in deeltijd aan. Naast digitaal onderwijs zijn er colleges op locatie waar studenten elkaar en hun docenten kunnen ontmoeten. Studenten bepalen hun eigen tempo en studeren waar en wanneer ze maar willen. Dat maakt de master goed te combineren met een baan.

Gorillas weg uit Zwitserland en Denemarken

Emerce - vr, 08/19/2022 - 09:55

Bezorgdienst Gorillas slankt verder af. De voorgenomen uitbreiding naar Zwitserland is van de baan. Het kantoor aldaar is gesloten en het bijbehorende Gorillas Technologies Switzerland GmbH ontbonden.

In Denemarken heeft inmiddels een groep investeerders het roer overgenomen. inclusief een licentie voor het merk. Gorillas blijft er aandeelhouder en strategische partner.

In Spanje heeft de bezorgdienst zijn winkel voorlopig gesloten tot na de zomer en in Italië zijn de activiteiten volledig gestaakt.

In eigen land heeft de Berlijnse Gorillas de stekker getrokken uit zijn donkere winkels in Gelsenkirchen, Münster, Bochum en Dortmund.

Frankrijk, het VK, New York en Nederland worden nog wel bediend, zij het dat ook een aantal Nederlandse steden is afgekoppeld.

Oracle waakt over gegevens TikTok

Emerce - vr, 08/19/2022 - 09:23

Oracle waakt voortaan over de algoritmen en gebruikersdata van Amerikaanse TikTok-gebruikers. Daarmee gaat een belangrijke wens van de Amerikanen in vervulling, die bang zijn dat China die gegevens misbruikt. TikTok heeft een Chinees moederbedrijf ByteDance.

Een aantal jaren geleden, toen Trump nog in het Witte Huis zat, was er daarom sprake van een gedwongen verkoop van het Amerikaanse tak van TikTok. Dat werd uiteindelijk een soort partnerschap met Oracle. Ook Microsoft had, samen met Walmart, interesse, maar deze bedrijven haakten uiteindelijk toch af.

Alle data van Amerikaanse gebruikers loopt voortaan via de cloudinfrastructuur van Oracle. Dat bedrijf heeft ook inzage in modellen voor contentmoderatie.

Van Huffelen wil volgend jaar identificatie app

Emerce - vr, 08/19/2022 - 09:00

Het kabinet is voorstander van een open source wallet-app waarmee Nederlanders zich kunnen identificeren. Dat laat staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering in een brief aan de Tweede Kamer weten.

De Europese Commissie lanceerde in juni het plan voor de invoering van een digitale identiteit waarmee burgers zich in de gehele Europese Unie kunnen identificeren. Vanuit een speciale wallet-app moeten burgers elektronische documenten delen.

Van Huffelen wil volgend jaar al een eerste versie van een Nederlandse open source wallet-app werkend hebben. Daaraan kunnen allerlei instanties en bedrijven deelnemen.

Wel wil het kabinet overvraging tegengaan, het overal zich moeten identificeren, het gedwongen gebruik van de digitale identiteit en het ontstaan van een controlesamenleving moet worden vermeden.

Ze voegt toe dat ze tijdens verdere onderhandelingen over de Europese digitale identiteit zich zal inzetten voor bescherming tegen overvraging, overidentificatie en uitsluiting.

Aldi publiceert digitale folder via QR code

Emerce - vr, 08/19/2022 - 07:53

Aldi gaat in Belgie zijn digitale folder toegankelijker maken, mt behulp van een QR-code op melkverpakkingen.

Klanten kunnen voortaan QR-code scannen op de melkverpakkingen, om makkelijk de digitale folder van de discounter te lezen. Aldi wil op deze manier de kosten van produceren en verspreiden van de folder beperken.

De code verschijnt om te beginnen op drie melkverpakkingen: vol, halfvol en mager.

Er is gekozen voor melkverpakking vanwege het bereik: 25 procent van de melk die in België wordt verkocht, komt van Aldi.

Marketingdirecteur Isabel Henderick spreekt nog wel van een testtaject. ‘Het vergt een gedragswijziging van onze klanten. We hopen dat we de omschakeling kunnen maken. De fysieke folder gaan we zeker niet afschaffen. We hopen hem op termijn wel af te bouwen.’

Just Eat Takeaway verkoopt belang iFood

Emerce - vr, 08/19/2022 - 07:09

Just Eat Takeaway verkoopt zijn belang in de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood aan grootaandeelhouder Prosus.

JET krijgt 1,8 miljard euro voor het belang. In het verleden zou al meerdere malen zijn geboden op het belang, waarvan het hoogste bedrag 2,3 miljard euro bedroeg.

De transactievergoeding zal bestaan uit 1,5 miljard euro in contanten, afhankelijk van de prestaties van de online maaltijdbezorgingssector in de komende twaalf maanden komt daar nog een bedrag van 300 miljoen bij.

Het Zuid-Afrikaanse Prosus heeft een meerderheidsbelang (twee derde) in deze maaltijdbezorger die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot de grootste speler op de Braziliaanse markt voor maaltijdbezorging.

Het resterende belang van 33 procent was in handen van Just Eat Takeaway dat het iFood-belang in 2020 kreeg bij de overname van het Britse Just Eat.

JET-topman Jitse Groen gaf eerder aan het iFood-belang alleen te willen verkopen bij een bod dat ‘de superieure groei van de Braziliaanse maaltijdbezorger weerspiegelt’.

De verkoop van iFood komt niet als een verrassing. De maaltijdbezorger zoekt ook nog een koper voor het Amerikaanse Grubhub, waar JET 6,4 miljard euro voor heeft betaald. De dure aankoop van de Amerikaanse branchegenoot ligt het bedrijf zwaar op de maag.

Noorwegen, Finland en Nieuw-Zeeland meest ‘cashloos’

Emerce - vr, 08/19/2022 - 06:42

Noorwegen, Finland en Nieuw-Zeeland zijn de drie landen die grote kans maken om compleet ‘cashloos’ te worden, zo blijkt uit onderzoek van Merchant Machine. Nederland staat op de tiende plaats.

Hong Kong, Zweden, Denemarken, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Singapore gaan Nederland nog voor.

Landen waar contant geld nog overheerst zijn Marokko (waar 74 procent van alle betalingen contant is, en 71 procent van de bevolking geen bank heeft), Egypte, Kenia, Nigeria, de Filipijnen, Bulgarije, Peru, Vietnam, Indonesië en Kazachstan.

Het onderzoek toont aan dat Alipay momenteel wereldwijd de populairste digitale portemonnee is met 1,3 miljard gebruikers, gevolgd door WeChat Pay (900 miljoen), Apple Pay (507 miljoen), Google Pay (421 miljoen), PayPal (377 miljoen), Paytm (333 miljoen), PhonePe (300 miljoen), Samsung Pay (140 miljoen), Venmo (52 miljoen) en Cash App (36 miljoen).

Adyen brengt eerste eigen hardware uit

Emerce - vr, 08/19/2022 - 05:40

Adyen brengt twee zelfontworpen betaalterminals uit voor ambulant gebruik. De apparaten zijn een aanvulling op de waaier reeds operationele toestellen.

De NYC1 en AMS1, zoals de apparaten zijn gedoopt, vervullen elk een ander gebruiksscenario. De NYC1 is bedoeld als ambulante terminal in winkels waar al meerdere, diverse soorten hardware aanwezig zijn. Dat zijn dan bijvoorbeeld toestellen als telefoons en tablets. De ‘betaalflow’ integreert soepel met deze andere apparaten.

De AMS1, gebaseerd op Android, nestelt zich juist goed in omgevingen waar in winkels meerdere soorten software operationeel zijn.

Beide terminals draaien op Adyens eigen betaalplatform.

Door ook zijn eigen hardware te ontwerpen, zegt de Amsterdamse multinational nauw op de werkelijkheid en verlangens van zijn klanten te kunnen aansluiten.

‘Nederland, pas op met Amerikaanse leveranciers en personeel’

Emerce - vr, 08/19/2022 - 05:31

De Amerikaanse overheid mag bedrijfsdata van Europese bedrijven inzien als deze met Amerikaanse leveranciers werken. Dat bevestigt een advocatenkantoor aan het Ministerie van Justitie.

Voor zover er onduidelijkheid over was, is die nu weggenomen door de advocaten van Greenberg Traurig. In een brief aan het National Cyber Security Center van het ministerie van Justitie wordt geschetst hoe ver de Amerikaanse overheid kan gaan om bedrijfsdata in te zien van Amerikaanse bedrijven. Dat is relevant om te weten, omdat veel Europese bedrijven Amerikaanse leveranciers gebruiken van digitale diensten. Hun gegevens liggen dus binnen juridisch handbereik van Amerikaanse opsporings- en inlichtingendiensten.

De brief bevestigt Europese bedrijven en wederverkopers van digitale diensten, dat ze voorzichtig moeten zijn met transatlantische leveranciers en medewerkers. Over dat laatste zeggen de advocaten: “Als je buiten het bereik van de Cloud ACT wilt blijven”, de relevante Amerikaanse wet “dan moet je geen Amerikaanse burgers in dienst hebben die toegang hebben tot de relevante bedrijfsgegevens.” Ze kunnen dus, zo lijkt de implicatie, door hun overheid gedwongen te kunnen worden mee te werken aan onderzoeken.

De Amerikaanse overheid heeft via de Cloud Act inzage in alle data die op clouds zijn opgeslagen van bedrijven met een Amerikaans moederbedrijf. Ook als die bedrijven vanuit Europese b.v.’s werken en data op Europese servers opslaan. Onder bedrijfsgegevens kan ook data van burgers vallen bij Amazon, Google en Microsoft. Het Privacy Shield, een set afspraken tussen de EU en VS, moest data van Europeanen hiertegen beschermen, maar het Europees Hof heeft dat afgelopen juli 2020 van tafel geveegd.

Een Duitse rechter bepaalde onlangs dat een bedrijf niet mocht meedoen aan een publieke aanbesteding, omdat het met een Amerikaanse cloud werkt. Dus niet privacyveilig, was de conclusie. Juristen zetten nu enthousiast hun tanden in de casus omdat deze de grenzen aftast van grotendeels nog onbekend terrein. Er is amper jurisprudentie.

De Duitse uitspraak laat onverlet dat kantoor Greenberg Traurig alle twijfel wegneemt bij de Nederlandse overheid. Ja, Amerika mag meekijken als het daar reden toe heeft. Bedrijven of personen die niet meewerken met verzoeken van overheidsdiensten lopen risico op een geldboete en mogelijk gevangenisstraf.

De nationale privacytoezichthouders van de Europese Unie raadden bedrijven eind 2020 al aan om data van EU-burgers uit Amerikaanse handen te houden als ze niet compleet zeker zijn van de dataveiligheid. Het is verstandig dat dataverwerkende instanties alternatieven gaan zoeken voor Amerikaanse leveranciers.

De meest praktische oplossing voor bedrijven die persoonsgegevens willen doorgeven naar derde landen lijken de zogeheten standaardbepalingen (standard contractual clauses of SCC’s genoemd). Die bieden in de uitleg van de toezichthouders standaard echter onvoldoende zekerheid. “Dat mag in de meeste gevallen alléén als een bedrijf voldoende aanvullende maatregelen neemt om de veiligheid van de doorgifte te waarborgen”, aldus de Nederlandse toezichthouder.

Afgelopen mei sloten de EU en VS wel een principeakkoord voor vrij verkeer van persoonsgegevens van EU-burgers naar de servers van Amerikaanse techbedrijven. De spaarzame details die hierover bekend zijn, en dat zijn er heel weinig, zijn volgens Max Schrems’ burgerrechtenorganisatie noyb niet voldoende. De Oostenrijker staat klaar voor weer een gang naar de rechter. Hij persoonlijk was er verantwoordelijk voor, dat het oorspronkelijke Privacy Shield sneuvelde.

Foto: Garry Knight (cc)

‘Jongeren omarmen massaal social app BeReal’

Emerce - do, 08/18/2022 - 10:58

Snap, maar dan net weer anders. De app BeReal wint snel aan populariteit onder Nederlandse jongeren. Volwassenen hebben dit keer weer geen flauw idee.

BeReal is twee jaar oud, komt uit Frankrijk, heeft grote investeerders aan boord en is op het oog vreselijk saai. Gebruikers wordt gebruikt om dagelijks maar één foto te maken voor hun volgers. Niet meer. Dat moet dírect als de app erom vraagt en zowel de voor – als achtercamera wordt gebruikt. Dat geeft een ongefilterde blik in iemands ‘nu’.

In Nederland bereikte de app in de maand juli vijftien procent van de 13- tot 24-jarigen. Dat stelt onderzoeker GfK. “Ter vergelijking: TikTok had begin 2020 een bereik van twintig procent in deze doelgroep, dus de groeipotentie is er.”

BeReal kannibaliseert ook niet op Snap of TikTok. Vanwege het format kunnen ze naast elkaar bestaan.

GfK: “Van de BeReal-gebruikers was 60% 10 dagen of vaker actief in de maand juli, dat is vergelijkbaar met Snapchat gebruikers. Voor Instagram en TikTok ligt de gebruiksfrequentie wat lager, respectievelijk 45 procent 10+ dagen en vijfentwintig procent 10+ dagen.”

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Het Franse bedrijf doorliep in juni 2021 een investeringsronde van dertig miljoen dollar. Toen stapten a16z, DST, Accel en Kima Ventures in. Afgelopen voorjaar zou het een Series B-ronde hebben afgerond tegen een waardering van ruim zeshonderd miljoen dollar.

Foto: Joel Goldstein (cc)

Helft top-podcasts niet van radiozenders

Emerce - do, 08/18/2022 - 09:53

De helft van de meest beluisterde podcasts uit Nederland is niet afkomstig van partijen die traditioneel gespecialiseerd zijn in radio.

NRC, AD, Volkskrant, NU.nl en Het Parool staan schouder aan schouder met gevestigde radiomakers in de jongste top 100 Nederlandse podcasts. Die wordt elke maand gepubliceerd door het NLO, wat staat voor Nationaal Luisteronderzoek.

NRC Vandaag en In het Wiel van AD/DPG Media trokken in juli meer luisteraars van zeven andere podcasts uit de top tien samen.

Twee van de tien titels wordt ook op radio uitgezonden. De andere producties van radiozenders wordt louter als podcast gemaakt, niet voor de FM. Podcasts stellen omroepen in staat om de diepte in te gaan met de verhalen die ze willen vertellen. Sommige podcasts bestaan enkel in een luister-app en andere worden aangekondigd en besproken op de radio. “Radio is hier en nu, podcasts zijn ‘me time’”, zei NPO-directeur Audio Jurre Bosman eerder tegen Emerce.

NLO rapporteert sinds vorig jaar maandelijks de luistercijfers on-demand audio van aangesloten uitgevers en exploitanten. De gevestigde media doen daar wel aan mee, nieuwe uitgevers als Dag en Nacht Media en Tonny Media kiezen daar vooralsnog niet voor. Adverteerders hebben dat liever wel, omdat ze dan een algemeen geaccepteerde meeteenheid hebben om het resultaat van hun campagnes mee te meten.

Bpost wil distributeur Aldipress overnemen

Emerce - do, 08/18/2022 - 09:37

Bpost wil het Nederlandse Aldipress overnemen. De bedrijven hebben op 12 augustus 2022 de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om toestemming gevraagd voor de overname.

In België is Bpost via dochterondernemingen al actief in de distributie van gedrukte artikelen (tijdschriften, dagbladen, romans en puzzels) voor de losse verkoop.

Aldipress houdt zich bezig met de distributie en (trade-)marketing van tijdschriften, stripalbums, romans en puzzelboekjes bestemd voor de losse verkoop door retailers binnen Nederland. Aldipress koopt deze artikelen in bij de uitgevers en verkoopt deze aan retailers.

ACM geeft nu andere partijen de gelegenheid om bezwaren in te dienen tegen de overname.

Het is lang geleden dat de ACM zich bemoeide met Aldipress. In 1998 bepaalde de toenmalige Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) dat Aldipress kleinere wederverkopers van tijdschriften niet langer levering kon weigeren, aangezien dit in strijd was met de Mededingingswet. Tot die tijd hanteerde het bedrijf een minimum-omzetdrempel bij het leveren van tijdschriften aan wederverkopers.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Amazon maakt tv-show met deurbelvideo’s Ring

Emerce - do, 08/18/2022 - 08:47

De deurbel als centraal thema van een dagelijks tv-programma, of eigenlijk: de scenes die zich voor de voordeur afspelen. Amazon maakt het via dochter MGM Television.

Op 26 september beginnen de uitzendingen van ‘Ring Nation’. De bekende comédienne Wanda Sykes presenteert het. De show is qua concept vrij simpel, want een kruising tussen Funniest Home Videos dat al jaren wordt uitgezonden en de Ring-clips die constant op social media verschijnen.

Het programma is komt in de VS op televisie. De productie is in handen van MGM Television. In mei 2021 bracht Amazon een bod uit op MGM Studios en rondde de overname ter waarde van 8,5 miljard dollar afgelopen voorjaar af. Het tv-programma is een van de eerste vruchten van dat samengaan.

Ook de beveiligingscamera’s van Ring worden door Amazon gemaakt, want het kocht Ring.com in 2018. Daar legde het destijds een miljard dollar voor op tafel.

Ring staat in de VS bekend als een goede partner van de lokale politie. De autoriteiten konden tot voor kort bulkmails sturen in woonwijken met verzoeken om beelden te delen van scènes op straat. Die verzoeken van de 1.800 aangesloten politiebureaus moeten nu iets gerichter worden gediend.

Amazon maakte begin deze maand nog bekend dat het iRobot wil kopen voor 1,7 miljard dollar. Dat is een thuisroboticabedrijf, vooral bekend van zijn robotstofzuigers. Critici vinden dat Amazon te veel data begint te krijgen uit de persoonlijke leefomgevingen van consumenten.

Foto: Austin Kirk (cc)

Nokia: verkoopverbod Oppo kan makkelijk worden opgeheven

Emerce - do, 08/18/2022 - 08:00

Nokia zegt dat de Chinese smartphonefabrikant Oppo (tevens eigenaar van OnePlus) het verkoopverbod in Duitsland kan omzeilen door zijn licenties tegen ‘eerlijke voorwaarden’ te verlengen.

Begin augustus legde een regionale rechtbank in München een verkoopverbod op aan Oppo en OnePlus in Duitsland vanwege een patentgeschil met Nokia. De toestellen mogen daar niet meer verkocht worden.

Oppo weigerde de licentie te verlengen wegens de hoge vergoeding.

Oppo verscheept jaarlijks ongeveer 200 miljoen smartphones, waarvan in Duitsland zo’n 2 miljoen voor zijn rekening neemt.

Naast Duitsland onderneemt Nokia nu ook juridische stappen tegen Oppo en in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, Nederland, Spanje en India. Als de Finse gigant een verkoopverbod in India kan afdwingen, heeft Oppo een serieus probleem, omdat India een belangrijke markt is.

Foto Shutterstock

Verliezen door cryptohacks stegen met 60 procent tot 1,9 miljard dollar

Emerce - do, 08/18/2022 - 07:20

Verliezen als gevolg van cryptocurrency-hacks stegen met bijna 60 procent in de eerste zeven maanden van het jaar tot 1,9 miljard dollar, aldus blockchain-analysebedrijf Chainalysis.

In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de schade 1,2 miljard dollar.

Chainalysis merkt op dat de trend waarschijnlijk niet snel zal keren, recentelijk nog was er een hack van 190 miljoen van Nomad (een koppeling voor blockchains) een een hack van 5 miljoen van diverse Solana-portefeuilles alleen al in de eerste week van augustus.

DeFi-applicaties, waarvan er vele op de Ethereum-blockchain draaien, zijn financiële platforms die crypto-transacties buiten traditionele banken mogelijk maken. DeFi-protocollen zijn kwetsbaar omdat hun open source-code kan worden bestudeerd door cybercriminelen die op zoek zijn naar zwakheden.

Veel van de criminele groepen zijn gevestigd in Noord-Korea, die zouden dit jaar al zo’n 1 miljard aan cryptogeld hebben ontvreemd.

Crypto-oplichting zag een daling van 65 procent tot juli, maar dat lijkt vooral te maken te hebben met de sterke daling van de waarde van cryptomunten. Alles bij elkaar zijn die nu 1,1 biljoen dollar waard, volgens CoinGecko, een daling van meer dan 50 procent van ongeveer $ 2,35 biljoen aan het begin van het jaar. Bitcoin is tot nu toe dit jaar ongeveer 48 procent in prijs gedaald en zweefde de afgelopen maanden tussen de 20.000 en 24.000 dollar.

Adyen verwerkt fors meer transacties

Emerce - do, 08/18/2022 - 06:42

Adyen verwerkte in de eerste helft van 2022 345,8 miljard euro, een stijging van 60 procent op jaarbasis. Het grootste deel van de groei werd gerealiseerd door verkopers die al op het platform waren.

Van de verwerkte volumes bedroegen de point-of-sale-volumes 44,9 miljard, goed voor 13 procent van het totale verwerkte volume en een groei van 97 procent op jaarbasis.

De netto-omzet kwam uit op 608,5 miljoen in de eerste zes maanden, een groei van 37 procent op jaarbasis,

De omzet komt nog zeker voor meer dan de helft uit EMEA (57 procent), gevolgd door Noord-Amerika (25%), APAC (11%) en LATAM (7%).

De EBITDA voor de eerste helft van 2022 bedroeg 356,3 miljoen, een stijging van 31 procent op jaarbasis. Er bleef een nettowinst over van 282,1 miljoen voor de periode, een stijging van 38 procent.

Recordpoging 200 uur lang podcasts maken tijdens Dutch Media Week

Emerce - do, 08/18/2022 - 05:25

Tijdens de 7e editie van Dutch Media Week in Hilversum wordt de podcast uitgebreid in de spotlights gezet door middel van een recordpoging podcast maken waarbij, met de hulp van vele bekende en onbekende podcasters, totaal zo’n 200 uur onafgebroken podcasts worden gemaakt.

De recordpoging begint op zaterdagochtend 1 oktober en wordt afgesloten door cabaretier en schrijver Vincent Bijlo op zondagmiddag 9 oktober.

Voor alle duidelijkheid: Er worden dus dag en nacht podcasts gemaakt. Er doet dan ook een groot aantal podcasters mee aan de recordpoging, waaronder Bastiaan Meijer van de PodBast, de Lesbische Liga Podcast, VINK, Televisië, Content Wars, televisiekenners Ron Vergouwen en Bjorn Bouwens met hun podcast Daar bleef je voor thuis!, Bert Kranenbarg met zijn podcast RadioReuzen en de Boer Zoekt Podcast over het populaire tv-programma Boer Zoekt Vrouw.

Vincent Bijlo is op de eerste dag te horen met een podcast over de geschiedenis van podcast maken en zal de recordpoging – hopelijk succesvol – afsluiten op zaterdag 9 oktober.

Zowel doorgewinterde veteranen als podcasters in spé die hun skills willen laten zien en een uitzending van minimaal 30 minuten kunnen produceren, kunnen zich opgeven via de website van Dutch Media Week.

Nieuw dit jaar zijn de Dutch Media Week Xperience Days, het speciale weekendprogramma waarbij het grote publiek een kijkje mag nemen achter de schermen van het Media Park.

Ondanks verplichting elektronisch betalen nog niet overal mogelijk in België

Emerce - do, 08/18/2022 - 05:13

Ondanks een wettelijke verplichting sinds 1 juli kan er in België nog niet overal in winkels elektronisch betaald worden. Er zouden al 103 inbreuken zijn gemeld, schrijft de VRT.

Een handelaar die niet aan de verplichting voldoet, riskeert een boete tot 80.000 euro.

Sommige handelszaken waar nog altijd niet met een betaalkaart kan worden betaald, wenden zich tot betaalapps om toch aan de verplichting te voldoen. Radio2-luisteraar Jan Daems kon op een Mechels terrasje bijvoorbeeld niet met zijn betaalkaart betalen, maar wel met de Bonsai-app.

Winkels behouden zelf de keuzevrijheid om een elektronisch betaalmiddel aan te bieden, Er is dus nog altijd geen verplichting om naast cash ook betalen per bankkaart aan te bieden.

Tencent boekt eerste omzetdaling ooit

Emerce - wo, 08/17/2022 - 11:54

De Chinese interneteus Tencent boekte zijn allereerste kwartaalomzetdaling op jaarbasis, vanwege de strengere regels rond gaming in China en de heropleving van Covid.

Tencent boekte in het tweede kwartaal een omzet van 134 miljard Chinese yuan (19,78 miljard dollar)m een daling van 3 procent op jaarbasis. De winst werd ruimschoots gehalveerd.

Vorig jaar introduceerden Chinese toezichthouders een regel die de hoeveelheid tijd die kinderen jonger dan 18 jaar mogen besteden aan het spelen van online games beperkt tot maximaal drie uur per week en alleen op specifieke tijden. Tencent moet het vooral hebben van gaming.

De Chinese techreus wil volgens ingewijden zijn belang van 24 miljard dollar in de voedselleverancier Meituan geheel of voor een groot deel verkopen. Hiermee wil de WeChat-eigenaar Chinese toezichthouders sussen.

Tencent investeerde jaren geleden in Meituans concurrent Dianping, die fuseerde met Meituan. Tencent heeft 17 procent van Meituan in handen.

Tencent zou ook van plan zijn om zijn belang in de Franse game-ontwikkelaar Ubisoft te vergroten. Het bedrijf nam in 2018 al een belang van 5 procent in Ubisoft.

 

Horizon Worlds (Meta) nu ook in Spanje en Duitsland

Emerce - wo, 08/17/2022 - 11:00

Meta breidt zijn VR wereld Horizon Worlds uit naar Frankrijk en Spanje. Meta lanceerde het platform vorig jaar voor alle gebruikers ouder dan 18 jaar in de VS en Canada en maakte het in juni beschikbaar voor gebruikers in het VK.

In februari zei Meta dat de Horizon World-app meer dan 300.000 maandelijkse gebruikers had. Hoeveel dat er nu zijn is niet bekend.

Worlds moet een opstapje worden naar de metaverse, een gedeelde virtuele werkelijkheid die gebruikers via augmented- en virtualrealityheadsets kunnen betreden.

Sinds de transformatie van Facebook naar Meta heeft het bedrijf veel geld gestoken in het bouwen van de metaverse. Dat levert nu nog niets op, behalve verlies.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Inhoud syndiceren