Feed-aggregator

Nieuwe naam, nieuwe partner voor Woedend!

Emerce - di, 04/16/2024 - 13:47

Seema Sharma gaat aan de slag bij communicatiebureau Woedend! als partner en executive creative director. Het bureau verandert als teken van een nieuwe propositie zijn naam in ‘Woedend! The New Creatives’.

Sharma’s aanstelling brengt een nieuwe energie, zo legt mede-eigenaar Paul Woltering uit, en een frisse blik. Het 24 jaar oude bureau maakte meerdere technologische golven mee en ziet in AI de volgende.

“Hoe internet aan het begin van het millennium de wereld zou veranderen, zien we nu bij AI. Alleen sneller. Als bedrijf kijken we naar de menselijke creativiteit, menselijke waarden en dat in combinatie met technologie. Qua communicatie zoeken we altijd naar hoe een klant betekenis levert voor en in zijn omgeving.”

In de bedrijfspraktijk speelt AI vanzelfsprekend een rol. “Het stelt ons in staat grote dingen te maken waar je vroeger de budgetten gewoonweg niet voor had.”

Afgelopen jaren was Seema Sharma creative director en MT-lid bij Edelman Amsterdam. Daar was ze onder andere verantwoordelijk voor het opbouwen van de creatieve afdeling.

Achter de schermen heeft Woedend! samen met Sharma gewerkt aan een nieuwe propositie. Lennart Driessen, Creative Director: “Juist nu in deze techrevolutie worden onze éigen menselijke principes, maar ook de waarde de mens, steeds belangrijker. In al ons werk willen we dit meer naar voren laten komen.”

DNB breidt cyberbeveiligingsproject uit met ‘hack à la carte’

Emerce - di, 04/16/2024 - 12:46

Grote financiële instellingen zoals banken, vermogensbeheerders en pensioenuitvoerders, worden door DNB aangemoedigd om zich periodiek aan te laten aanvallen door zogeheten ‘ethische hackers’, bureaus die – binnen specifieke regels – aanvallen van cybercriminelen minutieus naspelen. Straks kunnen ook kleinere bedrijven zich aanmelden.

Dit is bedoeld om eventuele gaten in de digitale verdedigingsmuren te vinden en vervolgens te dichten. DNB bewaakt dat dit ‘gesimuleerde hacken’ veilig en volgens de regels van het TIBER-programma gebeurt. TIBER is de Engelse afkorting voor het ethische hackprogramma op basis van realistische dreigingsinformatie van DNB.

TIBER is vrijwillig, maar deelname niet voor iedereen weggelegd. Instellingen komen in aanmerking als ze onmisbaar zijn voor de stabiliteit en het functioneren van de Nederlandse economie. Denk daarbij aan grote banken en verzekeraars zoals ING en NN of een pensioenuitvoerder van het formaat APG. In Nederland gaat het om een kring van ongeveer 30 namen. Als één van dit soort instellingen wankelt door een cyberaanval, kan dat de economie in korte tijd volledig ontwrichten.

Sinds enkele dagen kunnen kleinere instellingen die iets minder cruciaal zijn zich aanmelden voor een vergelijkbare hacksimulatie’, zegt Rogier Besemer, hoofd Cyber Resilience en Crisismanagement bij DNB. Op 10 april is het zogeheten ART-programma van start gegaan. Dat staat voor Advanced Red Teaming, oftewel: ethisch hacken voor gevorderden. Red Teaming is hackerjargon voor het eerdergenoemde simuleren van cyberaanvallen.

ART laat deelnemers een deel van het proces doorlopen waar de grotere instellingen helemaal doorheen moeten. Besemer maakt de vergelijking met een menukaart. Met TIBER moet je het volledige zesgangendiner uitzitten, van het voorgerecht tot het zoetje achteraf. Kleinere banken, verzekeraars en pensioenfondsen kunnen vanaf nu juist één of twee gangen uitkiezen en het daarbij laten. Een hack à la carte, zegt Rogier Besemer, hoofd Cyber Resilience en Crisismanagement bij DNB.

Daarmee wil Besemer beslist niet zeggen dat ART, dat minimaal acht weken duurt, een peulenschilletje is. ‘Het blijft best eng voor een instelling om mee te doen. Wij gaan met onze cyberaanval net zo ver als een hacker met Russische of Noord-Koreaanse staatssteun zou gaan. Het verschil is dat wij stoppen voordat de cruciale systemen op zwart gaan. We trappen de deur in, maar gaan vervolgens niet naar binnen. De betaal-app die de klanten gebruiken blijft ondertussen werken.’

De ethische hackers baseren hun methodes op de technieken die criminelen in de echte wereld gebruiken. Dat maakt de aanvallen levensecht. ‘Wat het extra spannend maakt, is dat binnen de instelling hooguit vijf mensen op de hoogte zijn van het feit dat er een aanval aankomt.’

Twitter vraagt nieuwe gebruikers kleine vergoeding

Emerce - di, 04/16/2024 - 12:04

Het kan niet anders, zegt de eigenaar, dat Twitter/X aan nieuwe gebruikers een kleine financiële vergoeding gaat vragen op het moment dat zij zich inschrijven. Alleen zo kan het bedrijf spam weren.

Hoe slim de technologie achter het sociale netwerk ook mag zijn, het lukt Elon Musk en zijn team niet om spammers uit te bannen. Technieken als captcha’s zijn niet voldoende om AI’s om de tuin te leiden.

Een twitteraar bemerkte in de algemene voorwaarden van het bedrijf een toevoeging die op de aanstaande ‘betaalplicht’ wijst. De CEO bevestigde de nieuwigheid vlot daarna.

De verplichte betaling bij inschrijving is ten eerste een mechanische drempel die, mits toegepast op spammerschaal, hinderend is. Een soort verkeersdrempel. Daarnaast, en dat is belangrijker, identificeert de spammer zich automatisch op het moment dat hij een betaling verricht. De identiteit van de tegenrekening wordt bij de administratie van Twitter bekend.

Per wanneer de digitale verkeersdrempel wordt ingevoerd en hoe hoog het bedrag wordt, is nog niet bekend.

Spam is een behoorlijk probleem voor Musk en zijn mede-aandeelhouders. Dat werd bijvoorbeeld duidelijk bij de recente Super Bowl. Een externe analyse van twitterverkeer naar sites van adverteerders wees uit dat 76 procent van het commerciële verkeer nep was.

Foto: Kevan (cc)

Strategische AI-investering Microfoto in Midden-Oosten

Emerce - di, 04/16/2024 - 10:56

Microsoft neemt voor anderhalf miljard dollar een strategisch belang in G42, een cloudbedrijf dat is gespecialiseerd in AI in de Verenigde Arabische Emiraten.

Daarmee krijgen de Amerikanen een minderheidsbelang in een ambitieuze organisatie die AI in de regio groot wil maken. Bovendien wordt de investering gezien als een erkenning van de regio als mondiale techhub.

De partijen beloven samen een miljard dollar te investeren in een fonds voor AI-ontwikkelaars.

De Verenigde Arabische Emiraten gebruiken hun oliegeld om een digitaal vooraanstaande infrastructuur op te bouwen. Dat moet specialisten naar de regio trekken.

G42 ontwikkelde een Arabisch taalmodel, een variant dus op wat OpenAI met zijn GPT’s doet voor het Latijns alfabet.

Microsoft heeft een minderheidsbelang in OpenAI.

Google wil betaalervaring in Android 15 verbeteren

Emerce - di, 04/16/2024 - 09:45

Google wil de betaalervaring met Android gaan verbeteren. In Android 15, waarvan een dezer dagen een eerste bètaversie verscheen, krijgt het NFC-protocol een update.

Er komt een zogenoemde observatiemodus voor de betaalprocedure. Wie zijn smartphone op dit moment tegen een betaalterminal houdt, kan meteen betalen. Straks laat de betaalterminal eerst zien om wat voor betaling het gaat. Apps kunnen straks een vingerafdruk registreren, en op basis daarvan beslissen of de telefoon mag communiceren via NFC of niet. Op die manier kunnen ook betalingen met andere apps worden afgewikkeld.

Het is uiteraard niet het enige dat verandert. Apps kunnen standaard het volledige scherm in gebruik nemen. Voor Android 15 moesten ontwikkelaars die optie nog handmatig instellen.

Daarnaast komt ook de functie om apps te archiveren naar Android, ook al ze niet uit de Google Play Store komen. Android 15 voegt hiervoor een API toe.

Daarnaast centraliseert Google eind-tot-eindversleuteling. Momenteel worden encryptiesleutels in apps zelf bijgehouden, voortaan zal Android dat zelf doen.

Bending Spoons overweegt beursgang

Emerce - di, 04/16/2024 - 08:57

Als Bending Spoons is het onbekend bij velen, maar als eigenaar van diensten als Evernote, Meetup en Hopin raakt het honderden miljoenen. De Italianen overwegen een beursgang.

In een interview met techtitel Sifted noemt CEO Luca Ferrari het eerder wel dan niet waarschijnlijk dat zijn Bending Spoons naar de beurs gaat. Daar hangt hij verder geen tijdlijn aan, maar hij legt wel uit waarom het logisch is.

Zijn bedrijf bestaat elf jaar, is altijd winstgevend geweest, en raakt gespecialiseerd in het scannen en kopen van overnamekandidaten. Het rijgen van bedrijven is een financiële activiteit waar een notering in zijn beleving bij past. Het geeft voordelen, zoals het vermogen in nieuw geld op te halen.

Later deze maand gaat de scale-up bekendmaken dat zijn omzet vorig jaar met een factor 2,5 is gegroeid tot 392 miljoen dollar. Dat zal in het nu lopende jaar vermoedelijk stijgen tot boven de half miljard dollar.

De Italianen houden er een strenge maar eerlijke strategie op na nadat het een bedrijf overneemt. De kosten moeten drastisch omlaag en voor de diensten moet een eerlijke prijs worden gevraagd. Bij Evernote betekende dat een kleine verdubbeling van de prijs en ontslag voor alle medewerkers in de VS. Waar eerdere eigenaren jaren ploeterden boekt Ferrari netto winst. Bij Meetup paste hij dezelfde truc toe.

Vorige week maakte de ondernemer bekend dat hij videostreamer Hopin had gekocht. Vimeo greep hij naast.

De videosites zijn een aanvulling op het Bending Spoons’ eigen foto- en videoproducten Remini en Splice. De onderneming is van oorsprong een software-ontwikkelaar met speciale interesse in mobiele apps.

Afgelopen februari maakte de onderneming uit Milaan bekend dat het 155 miljoen dollar groeigeld heeft opgehaald tegen een waardering van 2,5 miljard.

Proton koopt cloudoffice-bedrijf

Emerce - di, 04/16/2024 - 08:00

Het Zwitserse Proton neemt Standard Notes over, een app en clouddienst die fungeert als office- en blokplatform.

Standard Notes vormt een eerste serieuze stap van Proton om het op te nemen tegen Google Workspace. Met de aangekochte technologie hebben gebruikers namelijk een tekstverwerker en spreadsheetmaker.

Hoeveel is betaald voor het bedrijf, dat niet werkte met venture capital, maken de bedrijven niet bekend.

De software achter de officesoftware is opensource. Techneuten kunnen de claims over privacybescherming en hoge beveiligingsgraad met eigen ogen nakijken.

In het verlengde van de tekstverwerker heeft Standard Notes ook dienst Listed https://listed.to/. Dat is een eenvoudige variant op WordPress.com, een cloudhosted weblogplatform. Met een druk op de knop wordt een privé tekst als weblog gepubliceerd.

Het ligt voor de hand, dat Proton de kantoorsoftware aan zijn eigen portfolio knoopt. Op zijn minst door de inlogfunctie te koppelen, zoals het ook deed na de acquisitie van Simplelogin.

Proton staat zich voor op de extra strenge beveiliging die het toepast op zijn diensten. Naast e-mail en agenda bieden de Zwitsers ook een VPN, Drive en wachtwoordmanager. CEO Andy Yen wil een alternatief bieden voor cloudgebaseerde diensten zoals die van Google. Hij oogst echter geen persoonsgegevens van gebruikers om reclamedoeleinden, maar laat gebruikers met geld betalen.

Foto: Remy (cc)

DAL-e Delivery: ‘revolutie’ in autonome bezorgdiensten binnenshuis

Emerce - di, 04/16/2024 - 07:10

Kia presenteert samen met Hyundai de nieuwste versie van de DAL-e Delivery. De geavanceerde bezorgrobot is een verbeterde versie van de robot die in december 2022 werd geïntroduceerd en is doorontwikkeld om het autonoom bezorgen in complexe omgevingen, zoals kantoren en winkelcentra, naar een volgend plan te tillen.

Apple werkt naar verluidt in het geheim aan robots voor in huis. Dat stellen anonieme bronnen tegenover Bloomberg. Die twee modellen noemt: een tafelachtig apparaat, dat robotics gebruikt om een display te draaien en een robot die je door het huis heen kunt volgen. Het bedrijf betreedt daarmee een overvolle markt, want niet de minste bedrijven lanceren (huis)robots.

En dus ook Kia. Om de rijstabiliteit verder te verbeteren, heeft de DAL-e Delivery nu een vierkant kolomdesign met afgeronde hoeken en een zwaartepunt aan de onderkant.

De DAL-e Delivery is gebaseerd op vier Plug & Drive (PnD)-modules en combineert een elektromotor met omgevingsherkenningssensoren en stuur-, ophangings- en remsystemen. De robot kan snelheden tot 1,2 m/s halen, waarbij de vrij bewegende modules worden gecombineerd met autonome rijtechnologie om obstakels te herkennen en gemakkelijk te navigeren in drukke omgevingen.

De in de laadruimte verwerkte verlichting zorgt ervoor dat de items gemakkelijk kunnen worden in- en uitgenomen. Wanneer de deur opengaat, komt het opbergvak automatisch naar voren.

Nog een opvallend kenmerk van de DAL-e Delivery is zijn autonome rijvermogen om van en naar alle verdiepingen van een gebouw te navigeren, waarbij het rekening kan houden met liften en eventuele deurcontrolesystemen. Het kan zijn bezorgservice nog verder versnellen door in realtime optimale routes te bepalen.

Wanneer de DAL-e Delivery op de bestemming arriveert, herkent het de ontvanger via een geïnstalleerde camera. Door gebruik te maken van geavanceerde AI-gezichtsidentificatietechnologie, mede ontwikkeld door het Robotics Lab van Kia, gaat het laaddeurtje automatisch open zonder dat de ontvanger een wachtwoord hoeft in te voeren.

De DAL-e Delivery wordt voor het eerst in de praktijk ingezet door IGIS Asset Management in het nieuwe slimme kantoorgebouw ‘Factorial Seongsu’ dat in het tweede kwartaal van dit jaar wordt geopend.

Nepaccounts aanmaken bij datingapps ‘fluitje van een cent’

Emerce - di, 04/16/2024 - 06:52

Het blijkt kinderlijk eenvoudig om nepaccounts aan te maken bij vier grote datingsites: Tinder, Lexa, Bumble en Happn. Dat onderzocht het consumentenprogramma Radar.

Het aanmaken van een nepaccount was bij alle apps een fluitje van een cent. Een verificatie is namelijk niet verplicht.

Bij Tinder en Lexa werden de accounts binnen 24 uur worden geblokkeerd. Op Bumble kan het account wekenlang actief zijn.

Bij alle datingapps lukt het om voor de blokkade telefoonnummers uit te wisselen en links naar malafide websites door te sturen. Op Happn lukt het ook om rekeningnummers uit te wisselen.

Een nieuwe en snel opkomende variant van datingfraude is ‘pig butchering’. Daarbij doen oplichters alsof je de liefde van hun leven bent, ze bouwen vertrouwen op en halen je vervolgens over om grote sommen geld over te investeren in crypto. Via malafide platforms.

Advocaat Marius Hupkes staat meerdere slachtoffers van deze ‘pig butchering scams’ bij. Hij ziet dat dit soort cybercriminelen bijna nooit gepakt worden. ‘Als iemand ten prooi is gevallen aan zo’n scam, is het erg lastig om de dader te pakken en het geld terug te krijgen.’

Hupkes zou graag zien dat er aan de voorkant meer gebeurt op het gebied van preventie. Nepprofielen zijn volgens hem een groot probleem. Het verifiëren van accounts moet massaal worden toegepast, anders faciliteer je het risico op fraude. ‘Datingapps moeten hun stinkende best doen om nepprofielen te bestrijden. Doen ze dit niet, dan is dat laks en laakbaar.’

Datingsites kampen met een ware epidemie aan nepaccounts. MatchGroup, waar onder andere Tinder en Lexa onder vallen, verwijdert naar eigen zeggen 44 nepaccounts per minuut.

Datingapp Bumble laat desgevraagd aan Radar weten dat zij in 2032 8,2 miljoen accounts geblokkeerd hebben. Op 50 miljoen gebruikers is 1 op de 6 accounts dus nep.

Thuiswinkel.org steunt onderzoek naar Temu

Emerce - di, 04/16/2024 - 05:27

Duitse consumentenorganisaties en politici zijn voor een onderzoek naar misleidende marktpraktijken van de shoppingapp Temu. Thuiswinkel.org zou zoiets in Nederland steunen.

“Dat steunen wij, want voor iedereen gelden dezelfde regels”, aldus Thuiswinkel.org-directeur Marlene ten Ham tegen deze uitgave.

Ze reageert daarmee op een ontwikkeling die in Duitsland plaatsvindt. Temu kreeg eind maart van de Federale Vereniging van Consumentenorganisaties (vzbv) een standje voor het faciliteren van ondoorzichtige handelspraktijken.

Temu laat consumenten in het ongewisse over hoe de getoonde hoge kortingen, oplopend tot soms wel zeventig procent, tot stand komen. Ook maken ze bezwaar tegen het ontoelaatbaar gebruik van manipulatieve ontwerpen. De app suggereert dat veel andere shoppers op hetzelfde moment een item in hun mandje doen. Dat signaal van aanstaande schaarste wordt gezien als oneigenlijke psychologische druk op de consument. Dit soort dark patterns mogen al helemaal niet meer sinds de invoering van de Digital Services Act vorige maand.

Een week later riepen de Duitse caolitiepartners de Europese Commissie en Ierse toezichthouder op om op te treden.

In Engeland daagt schoenproducent Dr. Martins het westerse label van Pinduoduo voor de rechter vanwege inbreuk om merkrecht.

Temu werkt sinds vorig jaar hard aan zijn bekendheid in het westen. Het zou inmiddels rond de vier- à vijfhonderd miljoen gebruikers hebben.

Foto: Casey Fleser (cc)

Picnic heeft voor het eerst meer locaties in Duitsland dan in Nederland

Emerce - di, 04/16/2024 - 05:20

Picnic heeft voor het eerst meer locaties in Duitsland dan in Nederland. Met Hannover werd vorige week de volgende grote stad toegevoegd, goed voor 1,3 miljoen potentiële klanten. ‘Terwijl anderen op de rem trappen, openen we elke twee weken een nieuwe locatie’, zegt medeoprichter Frederic Knaudt in een gesprek met LZ.

Naast Hannover heeft Picnic onlangs hubs in Hamburg en Berlijn geopend. Bovendien staat Beieren hoog op de agenda. Picnic zal later dit jaar naar verwachting in Neurenberg aanwezig zijn, blijkt uit vacatures. Vervolgens zal de zuidwestelijke regio van Frankfurt tot Heidelberg en Stuttgart verder worden ontwikkeld. Maar Knaudt kijkt ook verder naar het oosten, bijvoorbeeld naar Leipzig en Dresden.

In de komende twee tot drie jaar zal het aantal locaties oplopen tot ongeveer 200.

In Hamburg draaien de Nederlanders al een paar maanden na de lancering een aanzienlijke omzet, waarmee ze ook concurreren met de gevestigde Rewe-bezorgdienst.

Eerder dit jaar haalde Picnic 355 miljoen euro op, waarmee snel kan worden uitgebreid. Zo wordt een volledig geautomatiseerde magazijn in Oberhausen in gebruik genomen.

Picnic verwacht in 2024 een omzet van 700 miljoen euro in Duitsland. Vorig jaar boekte het bedrijf een nettoverlies van 93 miljoen euro met een omzet van 375 miljoen euro.

 

Nieuw onderdeel Cannes Lions focust op creators

Emerce - ma, 04/15/2024 - 14:06

Het Cannes Lions International Festival of Creativity krijgt een nieuw onderdeel dat zich speciaal richt op ‘contentcreators’.

De organisatie zet tussen 18 en 20 juni in zuid-Franse badplaats een lampje op mediamakers die thuis zijn in de digitale wereld. Samen met Viral Nation organiseren ze ‘LIONS Creators’.

Dat nieuwe platform wordt gezien als een erkenning van de bijdrage van digitale makers, onder wie influencers, aan de marketingmix van bedrijven.

In Cannes kunnen belangstellenden deelnemen aan rondetafelgesprekken, netwerken en meedingen naar Social & Influencer Lions Awards.

Foto: Shane Adams (cc)

Casbit Group krijgt last onder dwangsom voor illegaal gokaanbod

Emerce - ma, 04/15/2024 - 12:46

De Kansspelautoriteit (Ksa) legt Casbit Group een last onder dwangsom op voor het aanbieden van illegale kansspelen op de website lala.bet.

Het aanbieden van kansspelen zonder de daarvoor benodigde vergunning is in Nederland verboden. De Ksa roept Casbit met de last onder dwangsom op het illegale aanbod per direct stop te zetten en gestopt te houden. Wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven, wordt een dwangsom van 280.000 per week euro met een maximum van 840.000 euro opgelegd.

De Ksa liet Casbit in een eerder stadium weten van plan te zijn een last onder dwangsom op te leggen. De illegale aanbieder reageerde daarop de website ontoegankelijk te zullen maken voor spelers vanuit Nederland. Bij een hercontrole was spelen vanuit Nederland nog steeds mogelijk.

Het aanbieden van illegale kansspelen doet volgens de KSA afbreuk aan dat stelsel en de veiligheid van de speler en daar wordt door de Ksa dus ook streng op gehandhaafd.

Automattic koopt metachatplatform Beeper

Emerce - ma, 04/15/2024 - 11:47

Chatten naar Whatsapp, Facebook, Slack, Instagram, LinkedIn en tal van andere netwerken vanuit één app. Dat is wat Beeper faciliteert. Het bedrijf is overgenomen door Automattic.

Dat bedrijf achter WordPress bouwt middels een reeks overnames aan portfolio van online diensten die het buiten de besloten silo’s van de Google- en Meta-achtigen wil houden. Eigenaar Matt Mullenweg investeert strategisch in – wat heet – het open web.

Hoeveel Automattic heeft betaald voor Beeper is niet bekend en voor Mullenweg slechts van secundair belang. Hij was al mede-aandeelhouder in de start-up.

Tot op heden opereerde Beeper in een besloten testfase. Meer dan honderdduizend gebruikers hadden een account. Met hun feedback verbeterde het metachatplatform zijn techniek en interface. Tegelijk met de overname gaat het slot van de deur en kan iedere belangstellende de app downloaden voor Windows, Mac, Linux, iOS en Android.

Just crossed 70,000 new Beeper users in last 3 days! And it’s still growing 0.75% per hour…

You’ve all sent in a ton of feedback – thank you! We have a 5-person customer support team and read EVERYTHING you send us (in-app bug report, email, Twitter DMs, Google Play reviews… pic.twitter.com/F3yuTVyuNU

— Beeper (@onbeeper) April 12, 2024

De architectuur van de chatapp is gebaseerd op Matrix, een open gedecentraliseerd chatprotocol.

Beeper ondersteunt niet Apples iMessage, maar Amerikaanse toezichthouder kan daar wel eens verandering in brengen. Die onderzoekt nu of Apple zijn protocol niet moet openstellen voor derden. Los daarvan gaat Apple met zijn berichtendienst RCS ondersteunen, waardoor iOS- en Android-gebruikers met elkaar kunnen chatten.

De chatapp is gratis te gebruiken en verdient geld met het verkopen van premiumfeatures.

Foto: Torsten Behrens (cc)

‘Getir mogelijk weg uit Nederland, Duitsland’

Emerce - ma, 04/15/2024 - 10:53

Getir overweegt om alle activiteiten buiten de thuismarkt Turkije te sluiten of af te stoten. Daaronder ook Nederland en Duitsland.

De Duitse zakelijke uitgave WirtschaftsWoche vernam dat naast Nederland ook Duitsland. Engeland en de VS op de schopstoel zitten. Buiten de thuismarkt verdient Getir netto niets, maar die activiteiten behoeven wel aanhoudend extra geld.

De buitenlandse activiteten zijn goed voor welgeteld vier procent van de omzet. Maandelijks moet er vijftig miljoen euro om die bedrijvigheden draaiende te houden.

Begin april kwamen de aandeelhouders van Getir bij mekaar om over de toekomst te praten. Het afdoeken van de vier landen is een reële optie, maar er is nog niet toe besloten. Een andere optie is de operaties te blijven financieren met het oog op duurzame winstgevendheid. Verkoop aan een of meerdere derde partijen kan ook niet uitgesloten zijn.

Getir nam eind 2022 de concurrerende flitsbezorger Gorillas over. Met flitsbezorger Flink zouden overnamegesprekken plaatsvinden.

Elk van deze bedrijven won in de coronatijd aan populariteit vanwege het nut van de betreffende diensten. Bewoners van de grotere steden konden met een druk op hun telefoon in no-time dagelijkse boodschappen thuisbezorgd krijgen tegen prima prijzen. Met het wegebben van het virus verdween het gevoel van urgentie rondom de diensten en daarmee het gebruik.

Google staakt VPN dienst Google One

Emerce - ma, 04/15/2024 - 09:55

Google gaat stoppen met het aanbieden van de VPN-dienst bij zijn betaalde cloudopslagapp Google One. Wanneer dat precies gebeurt is nog onduidelijk.

Google zegt tegen 9to5Google dat er niet genoeg belangstelling is voor de VPN-dienst.

VPN by Google One kwam eind 2020 beschikbaar voor uiteindelijk 22 landen, waaronder Nederland en België. Aanvankelijk was VPN alleen beschikbaar voor Premium-abonnees, die 9,99 euro per maand betalen en daarvoor twee terabyte opslagruimte krijgen.

Alarm over beveiliging heldeskfraude bij online bank bunq

Emerce - ma, 04/15/2024 - 09:00

Het regent klachten van klanten van internetbank Bunq die tienduizenden euro’s tot meer dan een ton afhandig zijn gemaakt door bankhelpdeskfraudeurs. Toen zij in grote paniek belden met Bunq om hun verdwenen spaargeld te melden, kregen zij een geautomatiseerd antwoord.

Klanten beklagen zich daarnaast over de beveiliging die afwijkt van de grootbanken waardoor oplichters makkelijker hun slag kunnen slaan. Een en ander blijkt uit onderzoek van Kassa (BNNVARA) dat met tientallen gedupeerde klanten sprak.

Op klachtenforum Trustpilot staan honderden klachten over de bank, onder meer over de beveiliging en slechte bereikbaarheid. De voor een kleine bank relatief hoge schade valt ook op bij de Fraudehelpdesk. Daar kwamen vorig jaar en dit jaar in totaal 54 meldingen binnen van gedupeerde Bunq-klanten met een schade van in totaal 1,5 miljoen euro. Het is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg, omdat niet iedereen zijn schade meldt.

Bij Bunq geldt geen wachttijd voor het ophogen van de limiet naar maximaal een miljoen euro. Bij de meeste andere banken duurt het om veiligheidsredenen vier uur voordat de gewenste hogere limiet ingaat. De maximale limiet die je zelf kunt aanpassen bedraagt bij ABN Amro, ING en Rabobank 50.000 euro.

Bij Bunq is het daarnaast mogelijk om rechtstreeks vanaf de spaarrekening geld over te maken naar IBANS van derden en je kunt deze rekening met een druk op de knop omzetten in een bankrekening. Bij ABN Amro, ING en Rabobank daarentegen is om veiligheidsredenen naast de spaarrekening een bankrekening verplicht.

Bunq laat in een reactie weten gestopt te zijn met een wachttijd voor overboekingen, omdat ‘evaluatie uitwees dat het geen invloed had op het aantal fraudegevallen, terwijl het wel leidde tot veel klachten van onze  gebruikers.’

Voor een eventuele compensatie van de schade zegt Bunq uit te gaan van de wettelijke voorschriften en richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Banken.

Eerste opleiding tot AI Business Professional

Emerce - ma, 04/15/2024 - 07:53

Beeckestijn Business School start 28 mei 2024 met de opleiding AI Business Professional. Centraal staat het toepassen van AI binnen organisaties en het versterken van organisaties met AI. Met AI kunnen organisaties niet alleen activiteiten efficiënter maken. Er liggen minstens zoveel mogelijkheden om de kwaliteit en effectiviteit van bedrijfsprocessen enorm te verbeteren en opbrengsten vergroten. AI wordt een gamechanger voor zowel overheden als B2B- en B2C- organisaties.

In elf dagdelen worden deelnemers opgeleid tot Certified AI Business Professional. Na het afronden van de opleiding zijn professionals volledig up to date en in staat organisaties te begeleiden in het succesvol inzetten van AI. De opleiding bestaat uit 9 praktische colleges verzorgd door AI vakexperts, een AI Hackaton en het maken van een eigen AI Playbook. Hiermee leren deelnemers om relevante use cases te selecteren en tot bewezen test cases en concepten te komen. Daarnaast is er veel aandacht voor de verdere adoptie van AI binnen organisaties en de juridische afwegingen die AI met zich meebrengt.

Met de opleiding AI Business Professional wil Beeckestijn een bijdrage leveren aan het sterker maken van organisaties door de inzet van generatieve AI. Beeckestijn heeft al eerder iets vergelijkbaars gedaan op het gebied van CRM, digital marketing en customer experience.

Bestaande opleidingen op het gebied van kunstmatige intelligentie zijn vooral gericht op techniek en modellen. Als aanvulling daarop is deze opleiding aan de business kant van belang voor Nederland om niet achterop te raken in de daadwerkelijke toepassing van AI in organisaties.

Nog geen beleggersfeestje rond halving Bitcoin

Emerce - ma, 04/15/2024 - 07:09

Het aftellen tot de volgende Bitcoin (BTC) halving is begonnen. Het moment supreme wordt rond 19 april verwacht. Delvers krijgen dan voor iedere transactie die ze verifiëren minder bitcoins uitgekeerd.

Vrijdag vieren zo’n 300 bitcoinenthousiasten een halving party in de Posthoornkerk in Amsterdam, maar er zijn meer halvingfeesten gepland in de hoofdstad.

Doel van de halving is om de inflatie van Bitcoin te beperken, waardoor veel beleggers rekening houden met een verdere koersstijging. De verhoogde ‘schaarste’ leidde na de eerdere halvings immers ook tot een langdurige en explosieve prijsstijging.

Maar het lijkt erop dat de verwachte stijging al is meegenomen in de hoge koersen van de afgelopen maanden. En dat heeft weer te maken met de introductie van spot Exchange-Traded Funds (ETF’s), die bijna iedere handelsdag honderden miljoenen dollars binnenhaalden.

Afgelopen vrijdag daalde de koers van de Bitcoin echter fors naar 66.000 dollar, en kregen ook de altcoins flinke klappen. Ether (ETH), de op één na grootste cryptocaluta qua marktkapitalisatie, daalde met maar liefst 12 procent tot 3.100 dollar. Zaterdag werd het bloedbad nog groter, en daalde de koers van de Bitcoin naar iets meer dan 61.000 dollar. Inmiddels heeft de koers zich ietwat hersteld op 64.000 dollar.

De cryptomarkt lijkt steeds gevoeliger te worden voor economische onzekerheden en geopolitieke spanningen, zoals de Iraanse drone- en raketaanval op Israël en het afnemende vertrouwen in de Amerikaanse economie. Dat komt weer doordat vooral institutionele beleggers actief zijn in de markt.

Consumenten blijven ronduit sceptisch over de koersstijging, blijkt uit onderzoek van Deutsche Bank. Een derde van de respondenten verwacht dat Bitcoin aan het einde van 2024 weer onder het koersniveau van 20.000 zal zakken. Voor het onderzoek van Deutsche Bank, dat eind maart werd gepubliceerd, zijn ruim 3.600 mensen ondervraagd. Slechts 10 procent van de respondenten verwacht Bitcoin aan het einde van 2024 op 75.000 dollar staat.

Analist Bert Slagter van kennisplatform Bitcoin Alpha verwacht dat de introductie van runes de koers nog een zetje zou kunnen geven. Runes is een nieuw protocol voor fungible tokens ontwikkeld door Casey Rodarmor, bekend als de ontwikkelaar van het ordinals-protocol. Met Runes hoopt hij een efficiënter en minder complex alternatief te bieden, dat de bitcoin blockchain minder belast. Runes kan onder meer worden gebruikt voor transacties met digitaal kleingeld

Ook zou er met een succesvolle halving voor sommige beleggers een punt van onzekerheid kunnen verdwijnen. Of de halving brengt bitcoin als digitaal goud bij grote beleggers onder de aandacht.

Het geloof in een rally in aanloop van de halving lijkt er niet meer in te zitten, daarvoor zijn de markten te nerveus. Marktanalisten bij JPMorgan observeren een duidelijke afname in de openstaande futurescontracten en de funding rates, wat wijst op een afnemend optimisme onder investeerders. Volgens de analisten kan de prijs van Bitcoin nog verder dalen naar ongeveer 42.000 euro.

 

 

British Columbia wil groei cryptodelvers beperken

Emerce - ma, 04/15/2024 - 06:45

De Canadese provincie British Columbia wil cryptominers beperkingen gaan opleggen vanwege het overmatige elektriciteitsverbruik.

De minister van Energie van British Columbia, Josie Osborne, liet vorige week weten dat BC geen grootschalige miningprojecten meer zal verwelkomen. Vooral ook omdat bitcoinmining relatief weinig werkgelegenheid oplevert, terwijl het verbruik hoog is.

In BC zijn veel waterkrachtcentrales met goedkope stroom, en dus vestigen delvers zich graag in Canada.

Nutsbedrijf BC Hydro had de miners wel willen hebben, maar daar heeft een Canadese rechter een stokje voor gestoken. BC Hydro levert elektriciteit aan zeven zogenoemde mining farms in de provincie die samen 166 megawatt aan stroom verbruiken.

Inhoud syndiceren