Feed-aggregator

KNVB en DPG Media verlengen samenwerking tot en met EK 2028

Emerce - do, 04/03/2025 - 15:00

De KNVB en DPG Media hebben hun samenwerking verlengd tot en met het EK 2028 in Engeland. De vernieuwde overeenkomst houdt in dat het partnership verder wordt geïntensiveerd. DPG Media biedt de KNVB de mogelijkheid om gebruik te maken van commerciële ruimte in digitale media en print, zowel landelijk als regionaal.

Een van de belangrijkste projecten in deze vernieuwde samenwerking is KNVB Schoolvoetbal, waarvoor later dit seizoen een speciale contentserie wordt uitgerold.

Ook zal DPG Media meer mediaondersteuning bieden voor De Groene Club, het initiatief van de KNVB dat verenigingen helpt hun sportaccommodaties te verduurzamen.

Mediahuis Nederland breidt B2B-managementteam uit

Emerce - do, 04/03/2025 - 13:48

Mediahuis Nederland heeft haar B2B-managementteam versterkt met de aanstelling van Mouringh den Dunnen als Sales Director Nationaal, Sander van Gestel als Manager Digital & Business Development en Elzemieke Olsthoorn als Director MarCom & Creativiteit.

De vernieuwde managementstructuur biedt een scherpere focus op de digitale transformatie, strategische samenwerkingen en versterking van het marktaanbod.

Mouringh den Dunnen maakte onlangs de overstap van zijn rol als Marketing & Sales Director bij Mediahuis Radio naar Mediahuis Nederland, waar hij nu de functie van Sales Director Nationaal vervult. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het beheer van de relaties met mediabureaus en adverteerders. Daarnaast blijft hij verantwoordelijk voor de omzetstromen vanuit radio.

Met bijna twintig jaar ervaring in de media en diepgaande kennis van de advertentiemarkt, zal Den Dunnen een sleutelrol spelen in de verdere groei en ontwikkeling van het klantportfolio.

Sander van Gestel startte op 1 februari als Manager Product. Daarvoor werkte hij ruim tien jaar bij VICE Media, waar hij strategisch verantwoordelijk was voor alle contentplatformen en B2B-producten wereldwijd.

Elzemieke Olsthoorn is per 1 april de nieuwe Director Marketing & Creativiteit bij Mediahuis. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de aansturing van het marketingteam, Wayne Parker Kent en MHX, de creatieve studio van Mediahuis. Hiervoor was Elzemieke CMO binnen het MT van Abovo Maxlead, waar zij eindverantwoordelijk was voor marketing en AM Beyond*, het creatieve contentlabel van het marketing- en mediabureau. Daarvoor vervulde zij diverse managementrollen binnen B2B teams bij publishers als DPG Media, Sanoma en Mediahuis.

Mediahuis is een Europese mediagroep met activiteiten in België, Nederland, Ierland, Duitsland en Luxemburg. Bekende titels zijn De Telegraaf, en regionaal merken zoals Noordhollands Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Dagblad van het Noorden en De Limburger.

Google Pay beschikbaar voor klanten van Triodos Bank

Emerce - do, 04/03/2025 - 13:00

Triodos Bank Nederland maakt betalen met Google Pay mogelijk. Vanaf nu kunnen particuliere klanten deze mobiele betaaldienst gebruiken met hun Android-telefoon.

Klanten van Triodos Bank Nederland kunnen Google Pay gebruiken als ze een Triodos Internet Betaalrekening of Triodos Jongeren Rekening hebben. Ze moeten 16 jaar of ouder zijn en de nieuwste versie van de Triodos Mobiel Bankieren app hebben.

Ook hebben ze een Android-smartphone met NFC nodig, zoals de Fairphone, met minimaal Android 9 en een Google-account.

De komende periode zullen er nieuwe functies worden toegevoegd aan de Triodos Mobiel Bankieren app. De bank wil mobiel betalen met Apple en Google ook beschikbaar maken voor zakelijke klanten. Daarnaast werkt men aan betaalverzoekjes via de app en gepersonaliseerde pushberichten, zodat klanten bijvoorbeeld een melding krijgen als ze rood dreigen te staan.

‘Scherpere keuzes nodig voor groeikansen Nederlandse chipindustrie’

Emerce - do, 04/03/2025 - 12:00

Om het technologisch leiderschap van Nederland op het gebied van semicon te waarborgen is focus nodig op drie strategische technologiegebieden: heterogene integratie, metrologie & inspectie, en nieuwe IC-architecturen op basis van chiplets. Dit blijkt uit het rapport ‘Semicon Deepdive: Setting New Ambitions’ dat vandaag door Invest-NL wordt gepresenteerd tijdens het TNO Semicon Event in Eindhoven.

De wereldwijde afhankelijkheid van slechts enkele spelers in de halfgeleiderindustrie benadrukt het belang van een sterke Europese en Nederlandse chipindustrie. Nederland heeft hierin een stevige positie met wereldspelers als ASML en een levendig ecosysteem van innovatieve semicon deep tech startups en scale-ups.

Volgens het Deep Tech Fonds van Invest-NL is nu het moment om scherpe keuzes te maken, gebaseerd op internationale technologieontwikkelingen én de kracht van het Nederlandse ecosysteem. Samen met negen andere EU-landen binnen de zogeheten Europese Semicon Coalition wordt gewerkt aan een sterkere Europees chipindustrie.

Nederland kan hierin het verschil maken door te focussen op drie strategische technologiegebieden: heterogene integratie, metrologie & inspectie, en nieuwe IC-architecturen op basis van chiplets. Bijvoorbeeld deze laatste zijn gespecialiseerde mini-chips die samen één slimme, krachtige chip vormen. Chiplets bieden niet alleen kansen om ontwerpkosten voor startups drastisch te verlagen, maar maken het ook mogelijk om de kapitaalintensieve productie van chips efficiënter en schaalbaarder te organiseren. Dit vergroot de financierbaarheid van nieuwe bedrijvigheid en versterkt het verdienvermogen van Nederland binnen Europa. Investeringen vanuit bijvoorbeeld grotere Europese fondsen zijn nodig om de opschalingsfase van semicon deep tech startups te ondersteunen.

Door risicodragend kapitaal te verstrekken aan bedrijven met veel potentie en door samen te werken met publieke en private partijen in het ecosysteem, helpt Invest-NL deep tech innovaties daadwerkelijk van de grond te krijgen. Naast investeringen is samenwerking nodig. TNO, Techleap en Invest-NL kondigden twee weken geleden een alliantie aan om de ontwikkeling van technologie, ondernemerschap en opschaling te stimuleren.

Hut 8 en Trump-familie starten Bitcoin-mijnbedrijf American Bitcoin

Emerce - do, 04/03/2025 - 11:00

De beursgenoteerde Bitcoin-miner Hut 8 gaat samenwerken met de familie van voormalig president Donald Trump. Samen richten ze een nieuw bedrijf op: American Bitcoin. Hut 8 verwerft een meerderheidsbelang van 80 procent in deze onderneming.

Onder de investeerders in American Bitcoin bevinden zich Eric Trump en Donald Trump Jr. Het bedrijf stond eerder bekend als American Data Centers Inc.

Eric Trump wordt Chief Strategy Officer (CSO), terwijl Mike Ho de rol van uitvoerend directeur op zich neemt en Matt Prusak wordt aangesteld als CEO. Daarnaast is het doel om American Bitcoin snel naar de beurs te brengen.

American Bitcoin wil uitgroeien tot een dominante speler in de Bitcoin-miningsector. Deze stap onderstreept de serieuze ambities van de familie Trump in de cryptowereld.

Stephanie Robles CEO AI tech-bedrijf Saint

Emerce - do, 04/03/2025 - 09:51

Saint, het nieuwe AI tech-bedrijf gericht op de creatieve industrie, heeft Stephanie Robles tot CEO benoemd.

Na een periode van zes jaar in Londen, waar zij diverse internationale rollen vervulde, keert Robles nu terug naar Amsterdam om Saint als CEO te leiden. Zij richtte Saint op samen met een team van diverse specialisten, in zowel creatie als data en tech, om een onafhankelijke benadering van AI in marketing en creatie mogelijk te maken.

Robles werkte eerder in verschillende leidinggevende functies bij toonaangevende bureaus binnen WPP, waaronder Wavemaker en GroupM. In haar vorige rol als Global Client Partner bij de digitale technology hub van GroupM was Robles verantwoordelijk voor innovatieve digitale en datagedreven oplossingen voor multinationale merken.

Saint ontwikkelt AI-oplossingen zonder afhankelijk te zijn van grote tech-spelers. Met haar zelfontwikkelde AI-platform, Halo, helpt Saint organisaties om AI veilig en schaalbaar toe te passen.

Daarnaast waarborgt Saint de volledige integriteit van klantdata. Halo fungeert als een veilige ‘kluis’ waarin data onafhankelijk en volledig compliant worden opgeslagen, volledig in lijn met de laatste regelgeving op het gebied van AI, data en privacy.

Nederlandse start-up lanceert cv-vrije vacaturesite

Emerce - do, 04/03/2025 - 08:55

Assess for Success lanceert deze week een vacaturesite waar kandidaten kunnen solliciteren zonder cv of motivatiebrief. In plaats daarvan worden objectieve selectiemethoden ingezet, zoals game-based assessments en gestructureerde vragenlijsten.

Cv’s en motivatiebrieven zeggen weinig over iemands daadwerkelijke vaardigheden, zegt Femke Oosterkamp, oprichter van Assess for Success. ‘Toch blijven werkgevers vasthouden aan deze traditionele selectiemethoden. Dat is zonde, want wetenschappelijk onderzoek toont keer op keer aan dat objectieve methoden een veel betere voorspeller zijn van succes op de werkvloer.’

Onderzoek wijst uit dat 81 procent van de vooroordelen in een sollicitatieproces ontstaat op basis van een cv. Assess for Success biedt werkgevers de mogelijkheid om kandidaten op basis van objectieve criteria te selecteren, waardoor ze een nauwkeuriger beeld krijgen van iemands daadwerkelijke competenties.

Steeds meer werkgevers vernieuwen hun werving- en selectieprocessen. Internationale studies tonen aan dat organisaties die objectieve selectiemethoden toepassen niet alleen eerlijkere, maar vooral effectievere keuzes maken.

Hoewel objectieve selectie duidelijke voordelen biedt, erkent Oosterkamp dat geen enkele methode perfect is. ‘Game-based assessments zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor mensen met een visuele of motorische beperking, en ook gestructureerde vragenlijsten kunnen onbewuste vooroordelen bevatten. Toch laat de wetenschappelijke literatuur duidelijk zien dat meer objectieve selectiemethodes een veel betere voorspeller zijn van succes op de werkvloer dan het cv. Het is belangrijk dat we op dit vlak niet stil staan.’

Assess for Success is een initiatief van Gewoon Goede Sollicitanten, een recruitment marketingbureau dat objectieve wervings- en selectietrajecten ontwikkelt. De vacaturesite verzamelt vacatures van werkgevers die cv’s en motivatiebrieven achterwege laten en in plaats daarvan alle kandidaten op een uniforme, objectieve manier beoordelen.

Quooker lonkt al naar de Amerikaanse markt

Emerce - do, 04/03/2025 - 08:02

Het Nederlandse Quooker, bekend van de kokendwaterkraan, wil binnen vijf jaar in de VS, Canada en Australië actief zijn. Dat vertelde Pieter Jonkman (Manager Logistiek bij Quooker) gisteren op de Webwinkel Vakdagen. Het bedrijf levert zijn kranen vooral online.

Het verhaal van Quooker begon in 1970 in Kralingen. De Rotterdamse Henri Peteri werkte bij Unilever en was op het hoofdkantoor in Londen, toen hij tijdens een presentatie een ingeving kreeg. Hij ontwikkelde eerste kokendwaterkraan ter wereld.

Pas in 1992 werd de eerste Quooker geïntroduceerd, de Quooker Basic. Vanaf het moment dat ook zoon Walter Peter in het bedrijf stapte, begon Quooker langzaam maar zeker terrein te winnen op de markt. Vanaf 2000 begon het écht goed te gaan. De kokendwaterkraan sloeg aan in Nederland. In 2004 werd de eerste partij Quookers naar het buitenland geëxporteerd.

Nu zijn er 1,2 miljoen stuks gekocht. Op dit moment produceert Quooker meer dan 300.000 Quooker-systemen per jaar, zijn er wereldwijd meer dan duizenden dealers, verdubbelt de omzet elke drie jaar en heeft Quooker vestigingen in België, Frankrijk, Denemarken, Duitsland, Hongkong, Nederland, Ierland, Israël, Italië, Oostenrijk, Noorwegen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, Zwitserland en Portugal.

De verkoop is per land georganiseerd, zowel sales als after sales, ook omdat het bedrijf dicht op haar klanten wil zitten. ‘We willen onze klanten goed leren kennen. Je kunt bij ons niet zonder registratie een kokendwaterkraan bestellen.’

Slechts vijf procent installeert de kraan zelf. Meestal wordt de kraan met moderne keukens meegeleverd.

In het hoofdkantoor in Ridderkerk wordt iedere dag met meer dan 500 mensen gewerkt aan nieuwe technische ideeën en ontwerpoplossingen om de kranen nóg zuiniger, nóg makkelijker in gebruik en nóg mooier te maken. ‘We hebben ruim zestig mensen op R&D zitten’.

 

ING: AI biedt Nederland meer potentie om arbeidsmarkt productiever te maken dan buurlanden

Emerce - do, 04/03/2025 - 07:01

De arbeidsmarkt in Nederland kan door AI ingrijpender worden veranderd dan die in de landen om ons heen. De recente snelle groei van banen is vooral geconcentreerd in beroepen die veel potentie hebben om door AI productiever te worden. Bij succesvolle implementatie van AI biedt dat potentie voor snellere economische groei in Nederland, meer dan in landen om ons heen. Dat concludeert ING Research.

De Nederlandse economie is de afgelopen jaren sterker gegroeid dan de landen om ons heen. Tegelijkertijd is de productiviteitsgroei vertraagd en aan het begin van de en tijdens de energiecrisis was deze zelfs negatief. Zo had Nederland in een al krappe arbeidsmarkt relatief veel mensen nodig om de groei te realiseren. Het is de verwachting dat kunstmatige intelligentie een grote impact gaat hebben op productiviteitsontwikkelingen, vooral sinds de introductie van generatieve kunstmatige intelligentie (Gen AI) aan het grote publiek in 2022.

Recente ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de doorbraak van DeepSeek, laten zien dat snelle verbeteringen in Gen AI aan de orde van de dag zijn. Inmiddels wordt er in veel sectoren, weliswaar in wisselende mate, al gebruikt gemaakt van AI. Dat suggereert dat AI in de komende jaren tot belangrijke veranderingen op de arbeidsmarkt kan leiden.

De mate waarin en het moment waarop AI de arbeidsmarkt merkbaar gaat beïnvloeden blijft een onderwerp van grote onzekerheid. Niet alleen wordt er verwacht dat een grote hoeveelheid traditionele banen gaat verdwijnen doordat AI dit werk over kan nemen, maar ook dat AI juist vooral complementair aan huidige banen gaat zijn. Dat laatste zou een stuk minder disruptief zijn voor de arbeidsmarkt. Beide varianten zouden bijdragen aan een sterkere productiviteitsgroei. Dat dit ook leidt tot minder krapte op de arbeidsmarkt is onwaarschijnlijk. Het zou juist heel goed kunnen dat de sterkere economische groei die AI met zich meebrengt ook tot grotere vraag naar arbeid in de economie leidt.

Vooral advocaten en doctoren kunnen veel profijt in hun werk ondervinden doordat AI het uitvoeren van taken kan versnellen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het opstellen van documentatie en het up-to-date blijven bij ontwikkelingen in het werkveld. Mensen in de bouw en horeca lijken minder impact van AI te gaan ondervinden. Sowieso is de verwachting dat AI eerder het werk van midden- en hoogopgeleiden gaat veranderen.

Vergeleken met andere landen in de eurozone lijkt Nederland hier een voordeel te hebben. De Nederlandse economie heeft een hoger percentage banen dat door AI beïnvloedt kan worden dan de landen om ons heen. Vooral het aantal banen dat complementair is aan AI ligt hoger. In Nederland is dat 43 procent, in België en Frankrijk 39 procent en in Duitsland 35 procent. Onze hoogwaardige diensteneconomie met een relatief hoog aantal hooggeschoolden is dus zeer geschikt om te profiteren van AI-implementatie.

In Zuid-Europa ligt het percentage werkenden dat door AI beïnvloed kan worden lager. Vooral in Spanje en Italië is het aantal banen dat weinig met AI te maken heeft nog groot: bijna de helft. In Zuid-Europa is de werkloosheid ook een stuk hoger en krapte kleiner, wat ervoor zorgt dat AI in potentie disruptiever voor de arbeidsmarkt kan zijn.

Personeelstekorten zijn sterk opgelopen, terwijl de productiviteit maar zwak gegroeid is en in sommige jaren zelfs is gedaald. In dat licht hebben initiële zorgen over de impact van AI op de arbeidsmarkt snel plaatsgemaakt voor hoop dat AI de arbeidsmarktkrapte kan verlichten en de productiviteitsgroei kan verbeteren.

De implementatie van AI komt met uitdagingen, maar ook hier lijkt Nederland een voorsprong te hebben op landen om ons heen. In een ranking van het IMF – de AI Preparedness Index – scoort Nederland erg hoog. Dat komt bijvoorbeeld doordat Nederland een sterke digitale infrastructuur heeft, hoog scoort op innovatie en onderwijs en regulering. De benadering van het IMF is hoog over en geeft vooral aan dat de Nederlandse economie nieuwe technologie in potentie relatief makkelijk absorbeert.

Voor de Nederlandse arbeidsmarkt betekent dit dat er steeds meer productiviteitsgroei te verwachten valt als AI massaler toegepast wordt in onze economie. Daarmee is er meer economische groei te behalen dan in een economie die meer op werk gericht is waar AI weinig verbetering aan kan bijdragen. Zeker in de huidige Nederlandse economie is dat relevant. Gegeven de zwakke productiviteitsgroei en de krappe arbeidsmarkt is het voor economische groei essentieel dat nieuwe technologieën productiviteitsverbeteringen brengen. Dat is nodig voor welvaartsgroei en het mogelijk maken

De verwachting is echter niet dat dit betekent dat de krapte op de arbeidsmarkt opgelost kan worden. De extra waarde die er door AI gecreëerd gaat worden leidt tot extra economische vraag waardoor er extra banen gecreëerd worden, zie ook ons eerdere rapport hierover. Daarmee wordt er wel meer economische groei gerealiseerd, maar is dit niet per se een oplossing voor de structurele krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Daarnaast is de vraag in welk tempo AI precies de arbeidsmarkt gaat beïnvloeden. Waar de technologie zich zeer snel ontwikkelt, blijft de implementatie en de impact op de arbeidsmarkt achter. Dat is een fenomeen dat niet specifiek voor Nederland geldt, maar breder speelt. Ook bevindt veel van de werkgelegenheid die de afgelopen tijd in Nederland is gecreëerd zich in de publieke sector. Studies zoals deze van Bruegel laten zien dat het tempo van AI-adoptie in de publieke sector waarschijnlijk trager is door een aantal barrières zoals tragere aanpassingen van werkprocessen, risicoaversie en beperkte middelen.

De belofte van AI voor de economie is in potentie groot. En als we naar het huidige banenbestand in Nederland kijken dan is de mogelijke impact ervan in de afgelopen tijd zelfs gegroeid en groter dan in de landen om ons heen, zegt ING. Tegelijkertijd blijft de vraag in hoeverre en hoe snel deze belofte ingelost kan worden. Een Nederlandse economie die tegen groeibarrières aanloopt, is er gebaat bij als er veel wordt gedaan om een snelle adoptie van AI mogelijk te maken.

Cryptobedrijf Circle naar de beurs

Emerce - do, 04/03/2025 - 06:50

Circle, uitgever van stablecoins, gaat naar de beurs. Het bedrijf diende dinsdag een zogeheten S-1-formulier in bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Indien goedgekeurd, zullen de aandelen van het bedrijf worden verhandeld op de New York Stock Exchange onder het symbool CRCL.

Het bedrijf zegt dat de inkomsten uit het beheer van zijn stablecoin-gerelateerde reserves eind 2024 1,7 miljard dollar bedroegen, wat neerkomt op 99,1 procent van de totale omzet.

Circle is het bedrijf achter USDC, de op één na grootste stablecoin qua marktkapitalisatie ter waarde van 60 miljard dollar.

De eerste poging van Circle om een beursgang te realiseren, mislukte vanwege bezwaren van de SEC, die sinds het aantreden van Donald Trump cryptovriendelijker is geworden.

Circle heeft investeringsbanken JPMorgan Chase en Citi ingehuurd om te helpen met zijn beursgang, waardoor het bedrijf mogelijk werd gewaardeerd op 4 tot 5 miljard dollar.

Circle is niet het enige cryptobedrijf dat naar de beurs wil gaan. Sinds de inauguratie van Trump hebben verschillende cryptobedrijven hun plannen bijgesteld, waaronder Ripple, Kraken en Gemini.

Ook Apple getroffen door fikse importheffingen

Emerce - do, 04/03/2025 - 04:38

Ook Apple gaat flink lijden onder de importheffingen die president Trump gisteren heeft aangekondigd. De forse tarieven bedreigen de economische handel op grote schaal met gevolgen voor bijna alle grote Amerikaanse bedrijven.

De toeleveringsketen van Apple is afhankelijk van de productie en assemblage van zijn apparaten in landen als China, India, Maleisië en Vietnam. Al deze regio’s worden nu geconfronteerd met enorme tarieven, wat uiteindelijk de productiekosten verhoogt en de marges en potentiële winstgevendheid van Apple ondermijnt.

Trump kondigde een basistarief van 10 procent tarieven aan op alle invoer naar de Verenigde Staten, een stap die op zichzelf al een aanzienlijke economische impact zal hebben. De heffing van 10 procent gaat in op zaterdag 5 april.

De meeste iPhones die vandaag worden verkocht, worden in China gemaakt, en die import wordt nu geconfronteerd met een tarief van maximaal 54 procent, een combinatie van het vandaag aangekondigde wederkerige tarief van 34 procent bovenop de heffing van 20 procent die al eerder was opgelegd.

Na de handelsoorlog van 2018 en de COVID-verstoringen heeft Apple zijn toeleveringsketen al verplaatst van China naar andere regio’s en die worden nu ook geconfronteerd met importheffingen.

Vietnam is bijvoorbeeld een grote fabrikant van AirPods, Apple Watch en MacBook-modellen. Deze invoer wordt nu geconfronteerd met een tarief van 46 procent.

Evenzo zullen Apple-leveranciers in India worden getroffen met een tarief van 26 procent, en de operaties in Maleisië zullen ook tarieven tot 24 procent gaan betalen.

Het aandeel Apple daalde woensdag meteen met 7 procent.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hoe ga je om met vampier-klanten?

Verkopersonline - wo, 04/02/2025 - 23:00
Zit je aan tafel met top executives die hun donkerste kanten laten zien? Krijg dan inzicht in hoe jij invloed steeds weggeeft! Ontdek hier hoe dat werkt.

Amazon meldt zich kort voor de deadline als koper van TikTok

Emerce - wo, 04/02/2025 - 18:38

Amazon heeft, kort voor de deadline van 5 april, een bod uitgebracht op TikTok. De retailer wil de Amerikaanse belangen volledig overnemen.

Waarschijnlijk zal president Trump vandaag al een besluit nemen over het lot van TikTok. Naar verluidt wordt Amazon niet serieus overwogen.

Volgens de Financial Times zou ook Andreessen Horowitz willen investeren in TikTok, samen met Oracle, dat ook de database van het Amerikaanse TikTok beheert.

Een andere partij die kans maakt is equity firma Blackstone, die een bod overweegt met Susquehanna International Group en General Atlantic.

Ook OnlyFans oprichter Tim Stokely komt met een bod. Hij voegt zich bij een cryptostichting.

De grote vraag is of China akkoord gaat met de verkoop door moederbedrijf ByteDance.

 

Amazon rolt technologie voor AI agents uit

Emerce - wo, 04/02/2025 - 14:00

Amazon onthult Nova Act, een AI-agent die de controle over een webbrowser kan overnemen en volledig onafhankelijk simpele handelingen kan uitvoeren.

Nova Act, ontwikkeld door Amazons onlangs geopende AGI-lab in San Francisco, zal ook belangrijke functies van de aankomende Alexa+-upgrade overnemen. De versie van Nova Act die vanaf vandaag beschikbaar is, is iets minder geavanceerd.

Amazon beweert dat Nova Act beter presteert dan vergelijkbare agents van OpenAI en Anthropic.

Naast het nieuwe AI-model brengt Amazon de Nova Act SDK uit, een toolkit waarmee ontwikkelaars eigen agentprototypes kunnen bouwen.

Ontwikkelaars hebben toegang tot de Nova Act-toolkit op een nieuwe website, nova.amazon.com.

Nog geen pensioen voor Intels Pat Gelsinger

Emerce - wo, 04/02/2025 - 13:00

Pat Gelsinger, voormalig CEO van Intel, stort zich op twee nieuwe uitdagingen. Hij wordt uitvoerend voorzitter bij Gloo, een technologiebedrijf dat AI-oplossingen ontwikkelt voor kerkgemeenschappen, en treedt daarnaast toe als general partner bij investeringsfirma Playground Global.

Gloo, gevestigd in Colorado, ontwikkelt technologische toepassingen voor (christelijke) geloofsgemeenschappen. Het bedrijf biedt onder meer AI-gestuurde chatbots, waarmee gelovigen preken kunnen terugvinden op basis van hun persoonlijke vragen of in gesprek kunnen gaan met een religieus geïnspireerde chatbot. Hiervoor maakt Gloo gebruik van AI-modellen van OpenAI, Anthropic, Gemini, Mistral en Vertex. Daarnaast levert het bedrijf berichtendiensten en analysetools voor kerken.

Naast zijn rol bij Gloo wordt Gelsinger general partner bij Playground Global, een investeringsbedrijf dat zich richt op jonge startups in deep tech. De focus ligt op sectoren zoals halfgeleiders, automatisering, energietransitie en bio-engineering – allemaal domeinen die aansluiten bij Gelsinger’s expertise.

Met een carrière van meer dan dertig jaar bij Intel en leidinggevende posities bij EMC en VMware, keerde Gelsinger in 2021 terug als CEO van Intel om het bedrijf te hervormen. Ondanks ambitieuze transformatieplannen kon hij het tij niet snel genoeg keren, en in 2024 nam Lip-Bu Tan het roer over.

Nederlands alternatief voor Googles Ads Creative Studio

Emerce - wo, 04/02/2025 - 11:59

De online Google-omgeving waar marketeers display en video konden verwerken is gesloten. Twee Nederlandse bedrijven bouwden als de wiedeweerga een lokaal alternatief. Dat niet verdwijnt.

Het kwam toch nog als een verrassing toen Google vorige week de stekker uit Ads Creative Studio trok. Die omgeving was juist gebouwd voor creatieve teams om gezamenlijk makkelijk display en video aan te passen voor en uitserveren naar tal van kanalen. Dat lijkt perfect aan te sluiten bij de reclamediensten van de techreus. Toch trok die de stekker eruit.

De uitleg: ‘We richten ons op nieuwe groeigebieden’. Wat niemand snapt, want een inhoudsloze kreet. Google verwijst belangstellenden naar suboptimale alternatieven.

Dat vonden ook de mensen achter de Nederlandse bedrijven PEXI en Men in Green. Ze bouwden in no-time een alternatief voor Ads Creative Studio, dat bij Googles kanalen werkt én die daarbuiten.

“Hiermee kunnen creatives nog steeds via een editor dynamisch uitgeserveerd worden”, vertelt Willem Waardenburg van PEXI aan Emerce. “Etos, Bol.com en de Hypotheker starten deze week al in de nieuwe omgeving.”

Volgens Waardenburg gaan andere merken ook tegen dit issue aanlopen. “Hun campagnes zijn eruit gekickt.”

Het PEXI-systeem kijkt voor het uitserveren van de creative eerst waar deze naartoe moet. Pas daarna wordt de daarbij passende uiting opgelepeld. Het nieuw gebouwde element is Bravo Flow, een online editor die lijkt op ad canvas, waar teams alsnog hun media assets naar wens kunnen aanpassen.

Foto: Ankhesenamun, Unsplash

Deloitte start ruimtebusiness, lanceert satelliet

Emerce - wo, 04/02/2025 - 11:08

De Amerikaanse tak van Deloitte heeft een eigen satelliet, Deloitte-1, laten bouwen en in een baan om de aarde gebracht. Dit markeert de intrede van een adviesreus in de groeiende commerciële ruimte-economie.

Bij de lancering van de kleine ruimtesonde is samengewerkt met SpaceX als vervoerder en Spire als ontwerper en bouwer. Wanneer de smallsat de aarde verliet is niet officieel bekendgemaakt, maar vermoedelijk verliep dat via een rideshare op de Transporter 13-missie . De ruimtetaxi rekent zesduizend dollar per kilo.

Twee andere opmerkelijke passagiers op die rit: D-Orbit en Varda. De eerste is een bedrijf dat zich het best laat omschrijven als de sleepdienst van de ruimte. De tweede, met Peter Thiel als investeerder, exploiteert kleine onderzoekslabs annex fabriekjes die werk verrichten dat enkel in de extreme omstandigheden van het helaas kunnen plaatsvinden.

In totaal waren er 74 sondes aan boord van rit nummer dertien.

Deloittes lancering toont zijn strategische focus op dit nieuwe domein. De ruimtesector kent ook leveranciers van datacentra, telecomnetwerken op de maand, breedbandinfrastructuur en natuurlijk observatie en AI-analyses.

Met de oprichting van de nieuwe tak Deloitte Space claimt het bedrijf de eerste professionele dienstverlener te zijn die zich richt op de volledige ruimtewaardeketen. Het nieuwe businessonderdeel zal diensten aanbieden aan diverse spelers, van overheden tot startups en alles daar tussen.

“We stimuleren ruimtegestuurde innovatie en helpen realiseren wat mogelijk is voor industrieën zowel op als buiten deze planeet,” aldus CEO Jason Girzadas.

Deloittes ruimtespecialisten brengen expertise aan tafel over raketlanceringen, satelliet-teledetectie, mondiale telecommunicatie, commerciële ruimte-economie-analyse en private investeringen in ruimtetechnologie.

Hoewel het initiatief uit de Amerikaanse tak van Deloitte komt, zijn er dichtstbij Europese teams gevestigd: in Londen en Luxemburg.

Delhaize laat e-commercebestellingen gratis afhalen in winkel

Emerce - wo, 04/02/2025 - 10:00

Delhaize laat consumenten Belgische e-commercebestellingen voortaan gratis ophalen in de winkel. Tegelijkertijd vervangt de retailer de kartonnen dozen waarin klanten hun online boodschappen ontvangen door duurzame herbruikbare plooiboxen voor alle e-commercediensten, meldt Gondola.

Tot nu toe moesten klanten tussen de 2,95 en 4,95 euro betalen voor de Collect-service. Deze kosten vielen weg bij aankopen van 150 euro of meer of bij aankoop van de producten van de week.

Vanaf nu zijn er geen voorbereidingskosten meer voor het ophalen bij Collect-punten, zegt Delhaize. Het Delhaize-netwerk telt nu 119 Collect-punten in heel België.

Door de kartonnen dozen waarin klanten hun online boodschappen krijgen, te vervangen door duurzame herbruikbare plooiboxen spaart Delhaize naar eigen zeggen 1.205 ton karton per jaar uit, wat overeenkomt met het redden van 14.000 bomen.

Spotify verhoogt abonnementskosten vanaf mei

Emerce - wo, 04/02/2025 - 08:55

Vanaf 1 mei gaan Spotify-gebruikers meer betalen voor hun abonnement. De muziekstreamingdienst verhoogt de prijzen met 1 tot 4 euro per maand. Voor nieuwe abonnees gelden de hogere tarieven direct.

Hoewel Spotify gratis te gebruiken is, moeten gebruikers die zonder reclame willen luisteren en muziek willen downloaden een betaald abonnement afsluiten. Het Individueel-abonnement, het meest gekozen pakket, stijgt met 2 euro naar 12,99 euro per maand. Dat betekent dat Nederlandse abonnees – een kleine 4 miljoen – nu bijna 156 euro per jaar kwijt zijn aan de dienst.

Met deze prijsverhoging is Spotify duurder dan concurrenten als Apple Music en Deezer, die respectievelijk 10,99 en 11,99 euro per maand kosten.

Al jaren doen geruchten de ronde dat Spotify werkt aan een abonnement met betere audiokwaliteit, maar een officiële aankondiging blijft uit.

Vakbond en OR tegen terugkeer oud-directeur Bax Music

Emerce - wo, 04/02/2025 - 07:55

Ondernemingsraad en vakbond hopen op een doorstart van Bax Music, maar dan wel zonder mede-oprichter en oud-directeur Jochanan Bax. Zij houden hem grotendeels verantwoordelijk voor het faillissement van het bedrijf, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

Begin dit jaar werd mede-oprichter Jochanan Bax door de andere aandeelhouders als bestuurder aan de kant gezet. Er kwam een interim-directie, onder leiding van Erwin van Cooth, die veel veranderingen in gang zette. Met resultaat, zegt de ondernemingsraad. ‘We waren sinds de transitie van het bestuur echt lekker bezig. Het werd een heel ander bedrijf: heel open en veel professioneler ingericht. Er kwam structuur in en iedereen was weer heel positief.’

Maar de tijdelijke directie haalde ook steeds meer problemen boven water, waaronder een flinke schuldenlast en betalingsachterstanden. Daardoor waren er leveranciers die het vertrouwen opzegden en niet meer wilden leveren. De omzet daalde.

De ondernemingsraad zou graag een doorstart zien ‘met een fatsoenlijk bestuur, dat dit inzicht wél heeft’.

Vakbond CNV dringt eveneens aan op een voorzetting zonder Jochanan Bax. ‘Onze leden zien, net als de OR, geen enkel brood in een doorstart met deze oud-bestuurder’, zegt onderhandelaar Henry Stroeks. ‘We hopen dat er alsnog een andere partij komt – misschien wel de andere broer of een conglomeraat van investeerders – zodat dit op zich mooie en toonaangevende bedrijf toch kan voortbestaan.’

Inhoud syndiceren